Zaboravljena petlja će nas koštati 30 miliona eura

Podijeli

Propustom Ministarstva saobraćaja, dok je njime rukovodio Ivan Brajović, u projektni zadatak i ponudu za gradnju dionice autoputa Smokovac – Mateševo nije uvrštena petlja Smokovac sa oko kilometar i po autoputa, zbog čega kineski izvođač sada odbija da izvodi ove radove u okviru dogovorene cijene.

Prema informacijama “Vijesti”, Ministarstvo saobraćaja će se vjerovatno dogovoriti sa kineskim izvođačem, kompanijom CRBC da naknadno plati ove radove što bi moglo koštati od 25 do 30 miliona eura. Malo je vjerovatno da Crna Gora pokrene arbitražni postupak jer bi ga vjerovatno izgubila, a arbitraža bi moglo produžiti rokove izgradnje. Rok za završetak sada je maj 2019. godine.

Ovaj dodatni trošak Vlada bi morala da plati iz budžeta ili novim zaduženjem.

Problem na autoputu: Čija je obaveza gradnje petlje na Smokovcu

Ministarstvo turizma i održivog razvoja je 23. juna ove godine Ministarstvu saobraćaja izdalo građevinsku dozvolu za petlju “Smokovac”, ali kineski izvođač je odbio da uđe u ovaj posao.

Premijer Duško Marković je prije mjesec, prilikom obilaska gradilišta, priznao da postoji problem i da su u toku dogovori.

Ministar saobraćaja Osman Nurković nije odgovarao na pitanja “Vijesti” u vezi sa ovim problemom, a prije dva dana je za Radio Crne Gore priznao da on postoji i da može dodatno koštati građane.

“Dilema je da li je petlja ugovorena obaveza ili ne. Na tom pitanju radi komisija koju sam formirao i uskoro ćemo sjesti sa izvođačem. Ukoliko se ne dogovorimo moguća je arbitraža”, kazao je Nurković.

On je naveo da je problem nastao zbog nedefinisanosti ugovora, ali da vjeruje u dogovor.

“Sporni dio produžava ugovorenu dionicu za kilometar i po, pa će sa petljom iznositi 42,5 kilometara”, kazao je Nurković.

On je naveo da ovaj problem neće biti kamen spoticanja.

“Ako se utvrdi da ovo nije obaveza investitora, mi ćemo naći novac iz budžeta i platiti. Nećemo dozvoliti da to uspori ukupnu dinamiku i otvaranje autoputa”, kazao je Nurković.

Ponuda za izgradnju autoputa CRBC-u je zvanično predata u februaru 2013, ali je mijenjana aneksima dva puta. Ugovor o izgradnji potpisao je Brajović u februaru 2014, a radovi su zvanično počeli tek u maju 2015. Početak glavnih radova kasnio je skoro godinu jer je kineska strana dobila nepotpune podatake za izradu projekta.

Ova dionica, prema ugovoru, košta 809 miliona eura za 41 kilometar, a 85 odsto se plaća od kredita kineske Eksim banke od 944 miliona dolara.