Da li se petlja Smokovac nekome “namješta”?

Podijeli

Prošlu sedmicu je obilježila vijest da je Ministarstvo saobraćaja, dok je njime rukovodio Ivan Brajović, “propustio” da u projektni zadatak za gradnju dionice autoputa Smokovac – Mateševo uvrsti petlju Smokovac sa oko kilometar i po autoputa.

Zbog nedostatka dokumentacije, kineski izvođač odbija da izvodi ove radove u okviru dogovorene cijene, već će država morati da pravi novi dogovor, ili sa kineskim investitorom ili sa nekim drugim, što će, prema informacijama “Vijesti”, koštati od 25 do 30 miliona eura.

Takve navode demantovao je Brajović, navodeći da su tvrdnje “u potpunosti netačne”.

“Upravo suprotno, u cilju obezbjeđenja funkcionalne cjeline autoputa, Projektnim zadatkom je predviđena obaveza da se projektuje petlja Smokovac sa svim pripadajućim elementima. Petlja Smokovac je mjesto ukrštanja dva autoputa, čija se izgradnja planira u budućnosti (Jadransko-jonski autoput, čiji se jedan krak upravo na tom mjestu preklapa sa autoputem Bar – Boljare dok drugi krak treba da ide prema Albaniji). Petlja Smokovac je predviđena kao priključak na autoput Bar-Boljare te bi bilo nezamislivo da Glavni grad tehničkom dokumentacijom koja je sastavni dio ugovorne dokumentacije, bude bez priključka na autoput”, saopštio je Brajović.

Zaboravljena petlja će nas koštati 30 miliona eura

Ako su u pravu i izvori “Vijesti” i Brajović, jedina mogućnost je da je neko iz dokumentacije naknadno izdvojio projekat za petlju.

“Nemojte da vas začudi da se sada neka domaća firma, ili konzorcijum, javi sa spasonosnim planom da izgradi petlju. Zanimljivo je da se pominje cijena gradnje od 25 do 30 miliona eura, što je svojevrsan poziv za aukciju. Sada bi neka jaka domaća građevinska kompanija mogla da ‘uleti’ i da se jedan očigledno korupcionaški posao predstavi kao spasonosno rješenje”, kazao je izvor Investitora, dobro upućen u detalje crnogorsko-kineskog dogovora o gradnji autoputa.

“U svakom slučaju, građani će po ko zna koji put platiti nepotrebne igrarije odgovornih državnih pojedinaca a na tužilačkoj vlasti je da reaguje i provjeri da li je u pitanju neznanje ili korupcija, kako bi to rekao bivši šef parlamenta Ranko Krivokapić”, dodao je sagovornik Investitora.

Prema njegovim riječima, CRBC je previše ozbiljan partner da bi im se moglo nešto naknadno dodavati kao obaveza.

“Ako su oni jasno rekli da petlja nije dogovorena, teško da nas neko može ubijediti u suprotno. Njima je u interesu da izgrade što više, odnosno, zarade što više, ali sigurno neće pristajati na nešto što nije već definisano. Naredne sedmice će pokazati kako će se problem riješiti, ali ovo svakako nije dobra situacija”, rekao je naš izvor.