Eurozona nastavila jak oporavak i u septembru, zapošljavanje na rekordnom nivou

Podijeli

Aktivnosti u industriji eurozone skočile su u septemrbu najsnažnije u više od šest i p godina, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje londonske kompanije Markit, pri čemu je nastavljeno gomilanje neobavljenih poslova rezultiralo rekordnim tempom zapošljavanja novih radnika.

Indeks menadžera nabavke (PMI) u proizvodnom sektoru eurozone porastao je u septembru na 58,1 bod, s 57,4 boda koliko je iznosio u prethodnom mjesecu, izračunali su u Markitu, snizivši time neznatno početnu procjenu njegove vrijednosti.

“Uzlet aktivnosti u proizvodnom sektoeu eurozone dodatno je ubrzao u septembru, uz rast PMI-ja na nivo koji je u proteklih 17 godina premašen samo jednom”, konstatuje glavni ekonomista Markita Chris Williamson.

“Pritom je baza oporavka sve šira i potražnja raste u cijeloj regiji, blagotvorno utičući na sve zemlje”, dodaje Williamson.

Snažan skok proizvodnje potpomognut je pojačanim prilivom novih narudžbina, koji se intenzitetom približio junskom najvišem nivou u nešto više od šest godina zahvaljujući posebno kontinuirano snažnoj izvoznoj potražnji.

Zbog kontinuiranog snažnog priliva novih narudžbina nerealizovane narudžbine su ojačale najsnažnije u više od 11 godina, te su poslodavci nastavili otvarati nova radna mjesta, primjećuju u Markitu.

“Nagli rast knjiga narudžbina podstakao je proizvođače da zapošljavaju nove radnike najsnažnijim tempom u 20-godišnjoj istoriji istraživanja za potrebe izrade PMI-ja”, tumači glavni ekonomista londonske firme.

“Uprkos tom povećanju kapaciteta neobavljeni poslovi nastavili su se gomilati, i to ubrzanim tempom, što upućuje na zaključak da ima još puno prostora za daljnje zapošljavanje”, dodaje Williamson.

Najsnažnije intenzivirano zapošljavanje je u Holandiji i Njemačkoj, gdje je dostiglo najviši nivo u više od šest godina.

Ubrzano su zapošljavali i poslodavci u Francuskoj, Italiji i Španiji, pokazuje Markitovo istraživanje.

Williamson ukazuje i na ojačani optimizam proizvođača, koji je prema rezultatima Markitova istraživanja dosegnuo nivo nadmašen tek jednom od početka praćenja tog pokazatelja u junu 2012. godine.

“Snažniji euro za sada nije nagrizao rast izvoza a opšta je ocjena da je i domaća potražnja poboljšana”, zaključuje glavni ekonomista Markita.