Hyundai postaje vlasnik i srpskog Fiata?

Podijeli

Južnokorejski Hyundai pregovara sa firmom Fiat Chrysler (FCA) o mogućnosti kupovine udjela u italijansko-američkoj korporaciji ili o mogućem udruživanju. Time bi i kragujevačka fabrika mogla da dobije novog vlasnika.

Vijest o pregovorima FCA i Hyundaija pojavila se prvo u južnokorejskim, a potom i u američkim medijima, a njome se bavio i ugledni Forbes, prenose srpski portali.

Kako navode, FCA traži partnera prvenstveno kako bi podijelili troškove razvoja električnog i hibridnog modela, ali i kako bi ojačali, jer bi udruživanjem sa Hyundaiem postali najveći svjetski proizvođač automobila.

Kako procjenjuju analitičari, FCA bi Korejcima omogućila oporavak na kineskom tržištu, gdje bilježe pad usljed krize sa Sjevernom Korejom, ali i napredak na evropskom tržištu, gdje je Fiat naročito dobro pozicioniran. Sa druge strane, Hyundai bi za FCA značio bolju prodaju u SAD, gdje se, između ostalog, prodaje i srpski 500L.

Analitičari procjenjuju da su Korejci prvenstveno zainteresovani da kupe udio FCA koji se tiče proizvodnje SUV (terenska) vozila, krosovera i komercijalnih vozila, pa bi upravo kragujevački 500L mogao da bude jedan od aduta FCA u pregovorima. On se već proizvodi kao jedna vrsta krosovera u varijanti “cross”, a i osnovna verzija modela koji će se u prodaji pojaviti 2018. redizajniran je tako da više podsjeća na krosover vozila.

Podsjetimo, nedavno se pominjalo da FCA pregovara i sa kineskom kompanijom Great Wall o mogućnosti udruživanja.