I Facebook bi mogao prepoznavati lica

Neki korisnici su primijetili kako Facebook u svojoj mobilnoj aplikaciji za Android, u postupku vraćanja pristupa do računa kada je lozinka zaboravljena, nudi mogućnost autentifikacije putem selfija.

Tehnika prepoznavanja lica još se testira, ali uskoro bi mogla postati dodatak dvostepenoj provjeri identiteta korisnika koja se koristi u Facebooku.

Prepoznavanje lica za sada je dostupno samo kada korisnik pokrene povrat pristupu računu (recovery) s uređaja s kojeg se već prije prijavljivao na svoj Facebook račun. Aplikacija tada traži od korisnika da pogleda u kameru, praktično snimi selfie, a potom snimljeno lice upoređuje s licima na dostupnim fotografijama, javlja Bug.hr.

Ukoliko testiranje na manjem dijelu korisnika pokaže da je riječ o dovoljno dobroj tehnologiji, Facebook bi mogao svima omogućiti novi način provjere identiteta.

Teško da bi ova metoda mogla poslužiti kao primarna za identifikovanje korisnika jer ju je lako prevariti – ne koristi se, naime, nikakva revolucionarna tehnologija poput skeniranja 3D otiska lica ili rožnjače oka, već se radi o čistom prepoznavanju lica na fotografiji i upoređivanju s drugim slikama.

oktobar 2, 2017 at 11:54 am