Izuzetak u odnosu na evropski trend: Poljska smanjila starosnu granicu za penzionisanje

Podijeli

U Poljskoj je u nedjelju na snagu stupio zakon koji građanima omogućuje raniji odlazak u penziju, čime je ta istočnoevropska zemlja napravila izuzetak u odnosu na evropski trend a uprkos starenju populacije i manjku radne snage.

Žene će u Poljskoj ubuduće moći otići u mirovinu u dobi od 60 godina a muškarci u dobi od 65 godina. Prema dosadašnjem zakonu iz 2012. godine dob za odlazak u mirovinu trebalo je da se postupno povećava na 67 godina.

U državnom penzionim fondu ZUS-u procjenjuju da bi mogućnost ranijeg odlaska u mirovinu mogla iskoristiti 331 hiljada građana, odnosno dva odsto od ukupno 16,3 miliona radnika u Poljskoj.

Procjenjuje se da će niža dob u neposrednoj budućnosti tek u ograničenom opsegu uticati na ekonomiju koja bilježi snažan rast aktivnosti dok bi se državne finansije trebalo da nađu pod nešto većim pritiskom.

U kontekstu pada nezaposlenosti u Poljskoj na najniži nivo od prelaza na kapitalizam početkom 90-ih godina prošlog vijeka, snižena dob za odlazak u mirovinu mogla bi dodatno ubrzati rast plata koje već rastu najsnažnijim tempom u pet godina.

“Ponuda radne snage na poljskom tržištu rada u budućnosti će se smanjivati”, procjenjuje analitičar ING Banka Rafal Benecki.

Poljska ima 38 miliona stanovnika i spada među zemlje Evropske unije s najbržim tempom starenja stanovništva.

“Vlada odbacuje najefikasniji alat za povećanje radne snage”, upozorava Benecki.

Ekonomisti i zvaničnici centralne banke smatraju da bi rast plata mogao zauzdati sve snažniji priliv radnika iz Ukrajine. Podaci ministarstva rada pokazuju da su poljski poslodavci u prvoj polovini godine zatražili više od 900 hiljada radnih dozvola za ukrajinske radnike dok ih je u cijeloj prošloj godini zatraženo 1,26 miliona.

“Priliv radnika iz Ukrajine ublažava razmjere problema koji su neki predvidjeli – riječ je o nestašici radne snage, pritisku na tržište rada”, kazao je početkom septembra guverner centralne banke Adam Glapinski.

Vlada je od početka mandata 2015. godine snažno povećala javnu potrošnju kako bi ispunila predizborna obećanja o pomoći domaćinstvima i ravnomjernijem raspoređivanju plodova ekonomskog rasta.

Uprkos većoj javnoj potrošnji, državni budžeti je u periodu od januara do avgusta iskazao višak prvi put u više od dvija decenije, najviše zahvaljujući borbi protiv poreske evazije i snažnoj potrošnji uslijed uvođenja nove naknade za djecu.

U drugom kvartalu, poljski BDP je porastao 3,9 odsto.