Zbog visokih aerodromskih taksi evropski putnici aviokartu plaćaju i 34 eura više

Podijeli

Aerodromske naknade i takse koje putnici plaćaju kada lete sa evropskih aerodroma u posljednjih deset godina su se duplirale sa prosječnih 16 na 33 eura, zbog čega putnici na području Evrope nijesu dočekali pojeftinjenje aviokarata.

Ilustracije radi, naknade koje evropski putnici, kao dio aviokarte, plaćaju aviokompanijama u istom periodu su pojeftinile u prosjeku za 21 euro, ali su cijene karata zbog podizanja aerodromskih taksi ostale iste, što značajno šteti evropskoj vazdušnoj povezanosti.

To su samo neki od zaključaka iz posljednjeg brifinga Međunarodnog udruženja za vazdušni prevoz (IATA), koja je izračunala da evropski putnici zbog skupih aerodromskih taksi prosječno po smjeru letenja ostaju bez 17 eura, odnosno bez 34 eura kada je riječ o povratnom letu.

Da su aerodromske takse u posljednjih deset godina ostale na istom nivou, Evropljani bi, prema procjeni IATA-e, u tom periodu uštedjeli ukupno 11 milijardi eura, a evropskim nebom bi letjelo 50 miliona putnika više.

“Evropska regulacija nije dobro reagovala na promjene koje su se dogodile u vazdušnom prevozu. Udio aerodroma u privatnom vlasništvu u razdoblju od 2010. do 2016. godine porastao je između 9 i 16 odsto, a udio onih mješovitog vlasništva smanjio se za oko 25 odsto. Taj rast aerodroma u privatnom vlasništvu nije pratila adekvatna regulativa koja bi aerodrome natjerala da se prilagođavaju potrebama korisnika”, zaključuje IATA.

Njena statistika pokazuje i da je cijena avionskih karata u posljednjih deset godina gotovo ostala ista, ali se zato značajno promijenila distribucija prihoda.

Prosječan prihod aviokompanija po putniku pao je sa 194 na 173 eura, odnosno sa 90 na 80 odsto cijene karte, a da se nije dogodio rast aerodromskih naknada i taksi, prosječna cijena aviokarte danas bi, umjesto 220, bila 203 eura.

Jutarnji list