Građani BiH se sve više zadužuju

Podijeli

Od početka ove godine zabilježen je trend sve većeg zaduživanja građana BiH na osnovu kredita, pokazuju zvanični podaci iz Informacije Direkcije za ekonomsko planiranje BiH o kretanju makroekonomskih pokazatelja za period januar-juni 2017. godine.

Do kraja petog mjeseca stanovnicima BiH plasirano je više od osam milijardi KM kredita.

Ukupan iznos kredita na kraju petog mjeseca 2017. godine je iznosio 17,75 milijardi KM uz stopu rasta 5,4 odsto na godišnjem nivou.

Krediti plasirani nefinansijskim preduzećima su ostvarili rast od 4,1 procentna poena, dok su krediti stanovništvu rasli za 1,7 procenata u odnosu na početak godine.

Negativna stopa rasta kredita opštoj vladi se promjenila sa -11,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, koliko je iznosila na kraju prvog mjeseca, na -5,6 posto g/g u petom mjesecu 2017. godine.

Prema nedavno objavljenim statističkim podacima, BiH je u prvom tromjesečju ostvarila realan ekonomski rast od 0,4 odsto u odnosu na prethodni kvartal, tj. 2,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Pri tome je u FBiH ostvaren godišnji rast od tri odsto te 2,2 odsto u RS.

“Ovo je dosta skromno povećanje ekonomske aktivnosti u smislu konvergencije životnog standarda ka EU prosjeku dohotka po stanovniku”, upozoravaju iz Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

Dostupni ekonomski pokazatelji iz drugog tromjesečja ne ukazuju na to da je došlo do značajne promjene trenda iz prethodne te početka ove godine. Naime, robni izvoz je proizveo najveći dio ostvarenog rasta uz skroman doprinos privatne potrošnje i investicija.