EU ne podržava gradnju drugog bloka TE Pljevlja

Podijeli

Grupa crnogorskih novinara, koja je prošlog mjeseca boravila u studijskoj posjeti Briselu, se uvjerila da Evropska komisija ne podržava gradnju drugog bloka termoelektrane u Pljevljima.

Pošto Crna Gora u Pljevaljsko-maočkom basenu ima rezerve uglja vrijedne više od četiri milijarde eura, bilo bi krajnje neodgovorno odustati od gradnje tog energetskog objekta, piše Portal analitika.

Poslanik DPS-a Filip Vuković šokirao je krajem prošle sedmice javnost, saopštavajući Pobjedi da, ukoliko Skupština Crne Gore ratifikuje Pariski sporazum iz 2015. godine, onda možemo zaboraviti na gradnju drugog bloka termoelektrane u Pljevljima.

Vuković, koji je obavljao funkciju predsjednika Odbora direktora Rudnika uglja, je kazao da shodno Pariskom sporazumu i postojeći blok termoelektrane mora redukovati proizvodnju.

Poslaniku DPS-a, ubrzo je odgovorila ministarka ekonomije Dragica Sekulić, koja je saopštila da usvajanje zakona o potvrđivanju Pariskog sporazuma “ni na koji način ne može da ugrozi izgradnju drugog i rekonstrukciju prvog bloka TE u Pljevljima”.

Ona se pozvala na napravljenu studiju koja je pokazala pozitivne efekte gradnje drugog bloka u smislu poštovanja Pariskog sporazuma.I zaista, u Pariskom sporazumu, koji treba da se primjenjuje od 2020. godine, nigdje se izričito ne pominje mogućnost zabrane gradnje termoelektrana.

Sporazum predviđa zadržavanje porasta globalne prosječne temperature ispod dva stepena Celzijusa, u odnosu na predindustrijski nivo, i nastojanja da se porast temperature ograniči na 1,5 stepen.

Ovu obavezu je preuzelo 197 zemalja, od kojih su 154 već ratifikovale sporazum.