Kriza Agrokor najveća društvena kriza u Hrvatskoj od rata

Podijeli

Vlasnik i predsjednik Uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi krizu u Agrokoru je nazvao najvećom društvenom krizom od rata 1991. godine i istakao da revizorski izvještaj ne smatra presudnim već da će to biti temelj koji će poslužiti poslovnoj zajednici da vidi gdje je danas stvarno taj koncern.

“Kriza u Agrokoru najveća je društvena kriza od rata ’91. godine i ta je kriza izuzetno kompleksna”, ocijenio je Tedeschi na marginama predstavljanja inicijative “Politika raznolikosti”.

Kako je istakao, riječ je ne samo o ekonomskoj i krizi upravljanja, nego i o krizi morala i etike, razumijevanja funkcionisanja javne uprave, privatne kompanije i društva u cjelosti, prenosi Jutarnji list.

“Mislim da se u krizi Agrokora sublimira sav problem hrvatskog društva i regionalnih društava u cjelini’, rekao je i dodao kako ne misli da će izvještaj revizorske kuće o konsolidovanim finansijskim izvještajima Agrokora biti presudan. On će, naveo je, biti temelj kvalitetnog razgovora i smanjiti špekulacije o tome što je sve dovelo do krize u koncernu, te će kao dokument poslužiti poslovnoj zajednici da vidi gdje je stvarno Agrokor danas.

Tedeschi

On vjeruje da je Agrokor prešao onu tačku krize kada je bio pred slomom i da će vlada i zakon o vanrednoj upravi Lex Agrokor, koji je usvojio Hrvatski sabor kao najviše zakonodavno tijelo u državi, omogućiti da se ta kriza amortizuje, da zaposleni u velikoj većini zadrže svoja radna mjesta, da dobavljači roba i usluga naplate – oni mali – sve, a oni veći veliku većinu svojih starih potraživanja, a da finansijske institucije uspiju zaštititi barem jedan dio svoje izloženosti prema Agrokoru.

Za krizu u najvećoj privatnoj kompaniji u regionu prije svega smatra odgovornom Upravu koncerna na čelu s Ivicom Todorićem, koja je dovela do situacije da je koncern morao zatražiti pomoć države.

Osvrnuvši se na, kako je naveo, blogovska prepucavanja i medijske špekulacije, smatra ih prije svega nepristojnima.

“Prebacivanje loptice (odgovornosti) na bilo koga drugog, na finansijsku zajednicu, na dobavljače, ovu ili onu vladu smatram neprimjerenim”, istakao je Tedeschi, kazavši međutim kako smatra da po Ustavu svako ima pravo da traži zaštitu svojih prava.

Kupovina djelova Agrokora neizvjesna

Odgovarajući na upit novinara da li je Atlantic grupa zainteresovana za preuzimanje djelova Agrokora, Tedeschi je kazao da je uvijek pitanje “šta, pod kojim uslovima i po kojoj cijeni”.

“Kao odgovoran menadžment sistema koji ima gotovo 6.000 zaposlenih i koji ostvaruje 5,5 milijardi kuna ukupnih prihoda, gledamo potencijalne prilike u segmentu hrane i pića i distribucije. A sve drugo bilo bi neozbiljno, jer trenutno nema nikakvog procesa na koji bih se mogao referirati. Kada do procesa dođe, ako će Atlantic imati interesa, onda će biti jasan”, izjavio je Tedeschi, dodajući da kad ga to pitaju kao da ga pitaju je li zainteresovan za kupovinu djelova Nestlea, Unilevera itd, čiji su im djelovi poslovanja interesantni, ali se ne zna ništa o uslovima.