Na listi 100 najvećih kompanija regiona nema nijedne crnogorske

Podijeli

Listu top 100 najvećih kompanija u regionu SEE predvodi rumunska Dacia sa prihodom od 4,6 milijardi eura, a slijede je slovenački Petrol sa 3,214 mlrd eura i rumunski OMV Petrom Marketing SRL sa 3,211 milijardi eura.

Na listi banaka, Rumunska Banca Comerciala Romana SA je vodeća, a slijede Zagrebačka banka d.d. i Banca Transilvania SA.

Među top 100 osiguravača najveći je Zavarovalnica Triglav d.d. , a slijede Zavarovalnica Sava i Croatia osiguranje. Top pet osiguravača zaokružuju još dva slovenačka društva Adriatic Slovenica i Vzejemna Zdravstvena Zavarovalnica.

Rast domaće potražnje uslijed istorijski niske inflacije i porast privatnih investicija i zapošljavanja nastavio je predvoditi ekonomski rast u jugoistočnoj Evropi (SEE) u 2016., navodi se u izvještaju.

Ekonomski faktori podsticaja su korisni za većinu trgovaca i proizvođača automobila – dva sektora koji su najosjetljiviji na promjene u raspoloživom dohotku, kao i na stavove potrošača.

U isto vrijeme, vodeće svjetske naftne i gasne kompanije , koje tradicionalno dominiraju u regiji, i dalje trpe gubitke, što je rezultiralo manjim ukupnim prihodom od učesnika „SEE Top 100” liste.

Kombinovana neto dobit od 100 najvećih kompanija porasla je za 39% u odnosu na prošlogodišnju ljestvicu.

Na listi prevladavaju kompanije iz Rumunije, Srbije i Hrvatske a nema nijedne crnogorske.

Kompletan izvještaj, sa rang listom 100 najvećih kompanija regiona za ovu godinu, možete vidjeti ovdje.