Nakon Hiltona, Turci u Sarajevu žele graditi stambene zgrade

Podijeli
Fatih Kol, turski investitor koji stoji iza projekta gradnje luksuznog hotela u centru Sarajeva, kazao je za Klix.ba da će 2019. godine glavni grad dobiti prvi Hilton, a najavio je i nove veće projekte čiji će detalji biti objavljeni uskoro.

Ono što je do sada kočilo projekat gradnje hotela na mjestu bivše zgrade Feroelektra, a koji je najavljen još prošle godine, jeste komplikovana birokratija i pribavljanje dozvola u Bosni i Hercegovini.

“Dobijanje dozvola je bilo teško, a prije 30-ak dana dobili smo urbanističku saglasnost nakon dugog čekanja od 2,5 godine. Meni je žao što se ovdje stvari odvijaju sporo. Papiri su problem, a vrijeme je novac. Ali nema veze, mi idemo dalje”, rekao je investitor Fatih Kol.

Kako je objasnio, radovi bi trebali trajati godinu i pol, s tim da lokacija zbog svoje historijske važnosti ne omogućava regularnu brzinu gradnje.

“Lokacija je važna, u blizini žive ljudi, a tu je i Katedrala. Zbog toga moramo da pazimo i moramo raditi polako. Za šest mjeseci izaći ćemo na nivo ulice, a kasnije slijedi lakši dio gradnje. Trenutno se vrši kopanje na dubinu od 12 metara, odnosno na tri etaže koje će činiti parking. Gabariti zgrade odgovarat će starim dimenzijama objekta iz perioda Austrougarske”, rekao je Kol podsjetivši da se i vanjski izgled zgrade vraća u prijašnje stanje.

Kol je rekao da će posao gradnje objekta dobiti samo firme iz Bosne i Hercegovine, ali ne i posao uređenja enterijera koji je rezervisan za tursku firmu.

“Želim da objekat grade domaće bh. firme, a ne turske zato što je ljudima ovdje potreban posao. Jedna kompanija ne može raditi sve – recimo, jedna firma će kopati, druga će vršiti gradnju i zato će ugovori biti sklopljeni sa više kompanija. Ipak, što se tiče enterijera, planirane su firme iz Istanbula”, rekao je Kol.

Kako nam je objašnjeno, hotel će nositi franšizu Hiltona i to je gotovo sigurno. 

“Ostalo je još nešto da dogovorimo, ali i Hilton i ja želimo da se ovdje otvori – Hilton. U ovom gradu postoje mnogi hoteli, hosteli, guest house, ali ne i luksuzni hoteli. Investicija iznosi između 10 i 13 miliona eura, i ono što sam ja htio jeste otvoriti prvi pravi luksuzni hotel u Sarajevu. Planiramo manji broj soba – 56, ali koje će biti velike.

Naravno, zbog toga cijene sobe neće biti u nivou sa standardnim cijenama u gradu“, zaključio je turski investitor.
Kol ne želi stati na jednom objektu u Sarajevu. Kako je objasnio, postoje još dva projekta, a detalji će biti objavljeni u novembru. 

“Jedan je projekat je u Općini Centar, a drugi kod Vilsonovog šetališta u Novom Sarajevu i riječ je o rezidencijalnim zgradama predviđenim za luksuzno stanovanje. Projekti vrijede po 50 miliona eura odnosno ukupno 100 miliona eura. Trenutno radimo na detaljima i pregovorima sa općinama”, rekao je Kol.