Prijeti socijalna bomba: Svi rođeni 1962. ili kasnije imaće mnogo manje penzije

Podijeli

Vlada Hrvatske u relativno kratkom vremenu mora pronaći rješenje za jedan od najdramatičnijih problema s kojim će se suočiti svi budući penzioneri rođeni 1962. godine i kasnije.

Riječ je o tzv. dodatku 27 odsto na dio penzije koji penzioneri primaju iz prvog penzionog stuba.

Taj dodatak imaju svi penzioneri koji su ostvarili penziju prema opštim propisima još od 1999. godine, s tim da na stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje jasno piše kako je od 1. januara 2012. taj dodatak na penziju od 27 odsto “sastavni dio penzije”.

Stoga je potpuno nejasno zbog čega su odgovorni u Vladi RH odlučili da tretiraju apsolutno sve buduće penzionere, koji osim što izdvajaju za prvi mirovinski stub i štede u drugom mirovinskom stubu, kao kategoriju povlašćenih penzionera koji nemaju pravo na dodatak od 27 posto, piše Jutarnji list.

Već se događa da pojedini novi penzioneri, rođeni 1962, zbog takvog stava Vlade RH počinju primati dramatično niže penzije nego tek nekoliko dana stariji ljudi, a problem bi mogao eksplodirati s talasom penzionisanja radnika s malom štednjom u drugom stubu koji se očekuje 2019. godine.

Sve vrijeme Vlada RH iz nepoznatog razloga ima namjeru buduće fiskalne uštede realizovati na teret budućih penzionera tako što će ili ukinuti ‘dodatak 27 odsto’ ili tako što će arbitrarno smanjivati taj dodatak od generacije do generacije ili od pojedinca do pojedinca.

Tu je priču uporno, uz davanje vrlo malo konkretnih informacija o izgledu budućeg sistema, ponavljao i novi ministar rada i penzionog sistema Marko Pavić, a vrlo slično odgovorio je Jutarnjem listu i juče kad su ga upitali kakav je to plan sa “snimanjem” generacija od 1962. godine koji nalikuje državnom arbitriranju o visini mirovina na uštrb ušteda osiguranika u 2. mirovinskom stubu.

“U Ministarstvu radimo projekcije, analizira se svaka godina pojedinačno”, poručio je Pavić te zamolio za razumijevanje do kreiranja cjelovitog rješenja kada će moći reći nešto više.