Srbija zaštitila samo tri proizvoda

Podijeli

Srbija ima samo tri proizvoda sa zaštićenim geografskim porijeklom što vrijedi za cijeli svijet – leskovački ajvar, bermet iz Sremskih Karlovaca i fruškogorski med. Premalo za ono što zemlja može i ima ponuditi, navode Večernje novosti, uz napomenu da više od 50 proizvoda ima elaborate za zaštitu, ali nijesu i formalno zaštićeni.

Hrvatska, na primjer, samo na nivou EU, ima 15 proizvoda sa zaštitom geografskog porijekla ili još vrijednijom oznakom izvornosti, a kod još desetak registracija je u toku.

U tom smislu bi i primjer s kulenom mogao pomoći i istočnim susjedima Hrvatske. U Hrvatskoj, pišu Novosti, tradicionalnoj proizvodnji priključili su se veliki.

“Baranjski kulen ima zaštićeno porijeklo i proizvode ga mali proizvođači. Pridružilo im se i veliko Belje (iz koncerna Agrokor) i poštujući tradicionalnu tehnologiju na tom proizvodu želi graditi svoj brend i nastup na svjetskom tržištu”, piše beogradski dnevnik.

Proizvođačima koji žele zaštititi nešto svoje pomaže i Institut za prehrambene tehnologije iz Novog Sada, odakle ističu da je jedva desetak od 50-ak elaborata stiglo do drugog nivoa – prava na oznaku zaštićenoga porijekla, a što govori da se proizvođači očito dovoljno ne trude u sprovođenju postupka koji je dugotrajan.

“Priča o sertifikaciji kod nas nije imala kontinuitet, već i uspone i padove. Jasno je koliko truda treba da se proizvođači udruže i privede posao kraju”, kažu na Institutu.

Zaštita porijekla služi tome da se naglasi garancija kvaliteta, a što su u Leskovcu s ajvarom ili Fruškoj gori s medom ispravno učinili.

Postoje i udruženja poput Original Srbija, Leskovački ajvar, Sjeničko jagnje, koja promovišu određene proizvode.

“Cilj im je zaštititi i brendirati ono najbolje što Srbija ima i na najbolji način to predstaviti i zemlji i svijetu”, rekla je Stevica Marković iz udruženja Leskovački ajvar, ističući da oznaka utiče i na cijenu proizvoda, koja je stoga i viša.

“No, potrošač je siguran u ono što je kupio jer vidi proizvod sa zaštitom”, dodaje Marković.