Hrvatska ima najviše pitke vode u EU po glavi stanovnika

Podijeli

Prema podacima Eurostata Hrvatska je barem u jednoj kategoriji najbolja u Evropskoj uniji – ima najviše pitke vode po broju stanovnika.

Riječ je, kako piše Index.hr, o jednom od ključnih indikatora za određivanje održivosti snabdijevanja vodom u državi, a Hrvatska je prva u EU s 27.330 kubnih metara vode po stanovniku.

Na drugom i trećem mjestu su Finska i Švedska, s oko 20.000 kubnih metara izvorske vode po broju stanovnika, a iza njih slijede Litvanija, Slovenija, Slovačka, Bugarska, Mađarska…

Najmanje vode po stanovniku ima Malta

Najmanje vode po stanovniku ima Malta, tek 220 metara kubnih po glavi stanovnika i tako spada u kategoriju zemlje koja je izložena “vodnom stresu”, što je pak kategorija UN-a za zemlje u kojima su godišnji vodni resursi manji od 1.700 kubnih metara po stanovniku.

Uz Maltu su “vodnom stresu” izloženi i Poljska, Češka i Kipar.

S obzirom na to da se iz Hrvatske iseljavaju desetine hiljada ljudi, nema sumnje da će omjer količine pitke vode po glavi stanovnika u Hrvatskoj samo rasti.

Stoga bi trebalo razmisliti da Hrvatska uz izvoz ljudi počne izvoziti i pitku vodu, od čega bi – za razliku od masovnog odlaska stanovnika – mogla i profitirati, zaključuje portal.