Kako bi otcjepljenje Katalonije uticalo na FC Barselona

Podijeli

Politički spor o nezavisnosti Katalonije nakon spornog referenduma o otcjepljenju od Španije otvorio je i pitanje o budućnosti nogometnog kluba FC Barcelona.

Španski tim pridružio se protestima protiv “ozbiljnih događaja koji su se desili tokom katalonskog referenduma o nezavisnosti”.

Najmanje 893 civila i 431 policajac povrijeđeni su tokom sukoba 1. oktobra, kako su objavile regionalne i nacionalne vlasti.

Dok se nasilje odvijalo, FC Barcelona u tišini je igrala utakmicu protiv Las Palmasa u katalonskoj prijestonici, iza zatvorenih vrata na praznom stadionu Camp Nou.

Više od dva miliona ljudi, ili 90 posto onih koji su izašli na birališta, glasali su “za” kad je u pitanju nezavisnost Katalonije od Španije.

Dok katalonska regionalna vlada razmatra deklaraciju o nezavisnosti ove sedmice, raste i protivljenje centralne vlade u Madridu kad je riječ o referendumu, čija je izlaznost bila 42 posto.

Usljed neizvjesne budućnosti regije, FC Barcelona suočava se s mogućnošću izlaska iz La Lige, španske nacionalne nogometne lige.

Tim je trenutno na vrhu tabele, a osvojio je 24 titule prvaka.

Predsjednik Barcelone Josep Maria Bartomeu rekao je odboru kluba da je razmišljao o opciji napuštanja nacionalne lige u slučaju otcjepljenja Katalonije od Španije.

“Pitanje budućnosti Barcelone u La Ligi zasad ne postoji. Međutim, kad govorimo o onome što bi se moglo desiti u budućnosti, Odbor direktora razmotrit će opcije”, rekao je novinarima u ponedjeljak.

“Pronaći ćemo najbolje rješenje. Ako se nezavisnost dogodi, moramo pažljivo raspraviti o stvarima”, dodao je.

Ostanak u ligi u interesu je i Real Madrida

Nogometni stručnjaci kažu da je jedini način da četvorostruki evropski šampion ostane u španskoj ligi nakon secesije jest da se naprave amandmani u zakonima države.

“Sportski zakoni i regulacije morat će se promijeniti u španskom parlamentu da Barcelona ostane u španskoj ligi”, rekao je za Al Jazeeru Guillem Balagué, španski sportski novinar.

“Ne postoji drugi način da Barcelona bude dio lige nakon nezavisnosti.”

Uprkos špekulacijama o mogućem prelasku u englesku Premijer ligu (EPL), stručnjaci vjeruju da je prioritet katalonskog tima da ostane u španskoj ligi.

Ostanak Barcelone također je u interesu lige i njihovog starog rivala Real Madrida, kaže Balagué.

“Na duže staze, La Liga bez Barcelone značila bi ogromnu štetu i za klub i za ligu”, kaže sportski dopisnik Al Jazeere Lee Wellings.

Drugi katalonski timovi, RCD Espanyol i Girona, koji su u prvoj španskoj ligi, također će se naći u sličnoj situaciji kao Barcelona.

‘Dragulj u katalonskoj kruni’

FC Barcelona, poznata kao Barça, izrazila je podršku Kataloniji da bira, ali je i otvoreno podržala nezavisnost.

Klub je među najmanje 4000 potpisnika Nacionalnog sporazuma o pravu na odlučivanje i Dogovoru o referendumu, grupe koja se sastoji od političkih partija i civilnih organizacija.

Pristalice nezavisnosti u Barceloni skandiraju u 17. minuti svih utakmica koje se igraju u ovom gradu kako bi se prisjetili događaja 1714. godine kad je Katalonija izgubila autonomiju u ratu.

Odbrambeni igrač Barcelone Gerard Piqué među onima je koji su otvoreno izrazili podršku nezavisnosti Katalonije.

Redovno mu se rugaju i zvižde na terenu tokom utakmica nacionalne lige izvan Barcelone i dok igra za špansku reprezentaciju.

Wellings kaže da je Piqué “jedan od onih u timu koji su najviše pogođeni trenutnom situacijom”.

FC Barcelona ima gotovo 25 miliona pratilaca na Twitteru i više od milijardu “lajkova” na zvaničnoj Facebook-stranici.

“Barcelona nema istu bazu navijača u Španiji kao Real Madrid”, kaže Wellings.

“To je dragulj u katalonskoj kruni i popularnost izvan regije dobila je globalno priznanje. Oni su jedan od najuspješnijih i najpopularnijih nogometnih klubova i zaista sportski brend.”

Saba Aziz / AlJazeera Balkans