Kako do stana bez banke i kredita

Podijeli

Finansiranje građevinskih projekata po principu crowdfundinga su sve popularnija.

Mali ulagači na taj način imaju priliku da učestvuju u građevinskoj renesansi koja vlada u Njemačkoj. No, ni ti poslovi nijesu bez rizika.

U sjevernonemačkom Šverinu se upravo temeljno renovira jedna stambena petospratnica: od podruma do krova. Troškovi projekta su 4,5 miliona eura. Stambena zajednica Šverin, u potpunosti u vlasništvu grada, u potrazi je za sredstvima za ovaj projekt došla na i dalje neobičnu ideju: crowdfunding. Dakle mnogo malih ulagača umjesto dva ili tri velika finansijera. Tako je Stambena zadruga brzo došla do dodatnih 800.000 eura. Stotinjak malih ulagača oročilo je svoje uloge na 13 mjeseci uz kamatu od četiri odsto.

Privlačno i za “velike“

Ovaj mali primjer ilustruje tipičnu win-win situaciju: naručilac posla je brzo i jednostavno došao do sredstava, a mali ulagači do kamata kakve trenutno štednjom ne bi dobili ni u jednoj banci. Stoga ni ne čudi da je čarobna riječ crowdfunding jedna od glavnih tema na sajmu Expo Real koji do sjutra traje u Minhenu.

Svoj štand na sajmu ima i online platforma exporo.de, koja se specijalizovala za crowdfundnig projekte u sektoru stanogradnje. Šef ove platforme Julijan Ercen je uvjeren u uspjeh koncepta.

“Mnogi gradovi se nalaze pod pritiskom da brzo moraju da stvore nove stanove i tu crowdfunding može pomoći“, kaže Ercen.

Taj model je brzo prihvaćen: do sada je skupljeno preko 100 miliona eura za projekte s nekretninama. U posao su ušli i veliki predstavnici branše poput trgovca nekretninama Engel&Völkers.

Povoljnije od banaka

No, zašto je ideja crowdfundinga tako privlačna građevinarima? Prije svega jer se radi o nebirokratskom i brzom načinu dolaska do kapitala. S druge strane, tu je i nezavisnost od banaka. Danijele Fuša iz SoHo Turley Development upravo u Majncu s ovako prikupljenim kapitalom gradi 35 novih stanova.

“To mi je jeftinije nego da je projekat finansirala neka banka“, kaže Fuša.

Crowdfunding se pokazao i kao marketinški projekat. Ko okupi 200 ili 300 malih ulagača može biti siguran da će oni proširiti vijesti o projektu koji finansiraju, jer im je u interesu da on dobro prođe.

No, da stvari mogu krenuti po zlu pokazuje slučaj građevinskog projekta Luvebel na berlinskom Tempelhofu. Firma koja je gradila luksuzne stanove u prestižnom dijelu Berlina početkom septembra je prijavila stečaj. Čak 286 sitnih ulagača vjerovatno nikada neće vidjeti svoj novac.

Karl fon Štrehov, šef crowdfunding platforme Cinzland, je bio “potpuno iznenađen“ stečajem ove građevinske kompanije.

“Stopostotne sigurnosti kod građevinskih projekata nema“, kaže on.

Stručnjaci ionako ulagačima preporučuju da svoj kapital podijele na više fondova kako bi smanjili rizik.

Deutsche Welle