NASA objavila fascinantan video, pet godina na Marsu sažeto u dva i po minuta

Podijeli

NASA je 5. avgusta ove godine objavila fascinantni video koji predstavlja kratak pregled pejzaža i otkrića koje je na Marsu u pet godina svoje misije snimio rover Curiosity.

Rover je svoju misiju započeo 5. avgusta 2012. nakon što je meko sletio u krater Gale Crvenog planeta na nosaču-kranu pogonjenom raketnim motorima.

Kontrolori misije bili su oduševljeni uspjehom ovoga načina spuštanja koji je tada bio prvi puta primijenjen u svemirskim misijama.

Rover sletio u područje koje je nekad bilo jezero

Nedugo potom uslijedilo je novo otkriće i novi razlog za oduševljenje – pokazalo se da je rover sletio u područje koje je prije više milijardi godina bilo jezero u kojem je možda moglo mikroorganizama. Istraživanja su pokazala da je tlo takvog sastava koji ukazuje da je svojevremeno bilo muljevito.

Curiosity je prvu godinu svojih istraživanja proveo u krateru. Nakon toga zaputio se do udaljenog vrhunca Sharp koji se iz središta Galea uzdiže čak 5,5 km uvis.

U prvoj fazi prešao je oko 17 km i pritom se uspeo do visine od oko 300 metara. U septembru je krenuo strmiji uspon uz obronke tokom kojeg se uzdigao za narednih 65 metara, što je otprilike visina nebodera od 20-ak spratova.

Tokom uspona na brdo rover je zabilježio zanimljive promjene u tlu – uslijedile su formacije kakve bi se očekivale za obalna područja, na prelazima iz vode u kopno.

Glavni predmet njegovog trenutnog istraživanja je greben Vera Rubin koji je zanimljiv po svom sastavu (ima dosta hematita) i po otpornosti na eroziju.

Naučnici se nadaju da će im sastav tla u tom području otkriti nove informacije o istoriji i evoluciji Crvenog planeta.

Curiosity je u pet godina snimio i na Zemlju poslao više od 200.000 fotografija.