Novinarka u Japanu umrla zbog prekovremenog rada

Podijeli

Japanska novinarka Miwa Sado (31) umrla je od posljedica prekovremenog rada, objavili su inspektori.

Sado je radila za nacionalnu televiziju NHK u Tokiju, a u mjesecu prije smrti imala je samo dva slobodna dana i čak 159 prekovremenih sati. U julu 2013. otkazalo joj je srce, ali njen poslodavac je do sada krio slučaj, navodno zbog poštovanja prema njenoj porodici.

Više od 2000 ljudi počinilo samoubistvo zbog stresa na poslu

Vijest o smrti novinarke stavlja novi pritisak na vlasti da riješe problem velikog broja smrtnih slučajeva izazvanih prekovremenim radom. Prošle godine su službeni podaci vlade pokazali da kod jednog od pet zaposlenika postoji rizik od smrti zbog prekovremenog rada.

Više od 2.000 Japanaca počinilo je samoubistvo zbog stresa na poslu u periodu od marta 2014. do marta 2015. godine, a desetine je umrlo od srčanih i moždanih udara.

Vlada je donijela predlog da se broj prekovremenih sati ograniči na 100 mjesečno te uvedu kazne za poslodavce koji dopuštaju radnicima veći broj prekovremenih.

Porodica: Nadamo se da naša patnja neće biti uzaludna

Sado je pratila izbore u Tokiju u junu i julu 2013. godine. Umrla je tri dana nakon izbora. Viši službenik NHK Masahiko Yamauchi je izjavio da je njena smrt “odražava probleme čitave naše organizacije, sistema rada i načina na koji se prate izbori”.

Roditelji novinarke su izjavili: “Čak i danas, četiri godine poslije, ne možemo prihvatiti da je smrt naše kćeri stvarna. Nadamo se da patnja ožalošćene porodice neće biti uzaludna”.