Ova žena ima hrabrosti da se suprotstavi gigantima Google, Apple i Amazon

Podijeli

Irskoj je naloženo da preduzme korak dalje i prikupi porez od kompanije Apple a istovremeno je Amazonu izrečena kazna od 250 miliona eura. Sve to zahvaljujući jednoj ženi.

O njoj smo već pisali, ali nije na odmet podsjetiti da je Margaret Vestager, glavna povjerenica nadležnog evropskog antimonopolskog tijela koja pokušava da gigante iz Silicujmske doline dovede u red.

Britanski Independent je to ovako predstavio: “Sekund. Drugi krug. Margaret ima novu šansu protiv dva američka IT diva. Mi smo u drugoj rundi”.

Britanski list navodi da s jedne strane Tereza Mej pokušava da sakrije probleme, a gospođa Vestager se s njima suočava, piše B92.

To uključuje i kompanije iz Silicujumske doline koje su navikle da se svijet njima klanja.

Pošto je nedavno uplašila Google kaznom od 2,4 milijardi eura, sada se vraća u napad na Apple i Amazon.

Vestager planira da tuži Irsku zbog kašnjenja u prikupljanju 13 milijardi eura od prvog, što je dovelo do eskalacije spora između dvije strane.

“Zemlje članice moraju postići dovoljan napredak da povrate konkurenciju”, rekla je ona, napominjući da je prošlo više od godinu dana, a Irska nije mrdnula prstom.

S druge strane, Amazon je dobio naređenje da otplati prilično skromniji iznos od 250 miliona eura kao rezultat sporazuma koji je obezbijedio Luksemburg, za koji se smatra da je nepravedan.

Za sada, Margaret djeluje neustrašivo i bez milosti i da će ići do kraja ove “igre”. Ići će do kraja čak i ako uvrijedi „američku ekipu“ ili države članice EU.

Kako će se tek odnositi prema nekim kompanijama poslije procesa Bregzita, piše list, nije prijatno čak ni zamisliti.

Osim što je kao noćna mora najjačih svjetskih korporacija došla na glas kao najopakija poslanica Evropske komisije, Margret Vestager je tokom političke karijere pokazala nivo šarma i duhovitosti koja je prilično nedohvatljiva većini političara.