Posao vijeka traljavo pripremljen: Petlja Smokovac nije jedini problem na autoputu

Podijeli

Petlje Smokovac nema na trasi prioritetne dionice autoputa Bar Boljare. To se vidi na projektu trase prioritetne dionice od Smokovca do Mateševa, koju je izradila kineska kompanija CRBC i kojaje dugačka 40,871 kilometara, a imaju je Ministarstvo saobraćaja i svih 86 podizvođača.

Ministar rada Kemal Purišić nagovijestio je da bi i snabdijevanje vodom i strujom moglo biti predmet arbitraže. Procjenjuje se da se radi o poslovima vrijednim 70 miliona eura.

To, međutim, ne znači da ona nije projektovana. Prema saznanjima Pobjede, CRBC je dobila nalog i isprojektovala petlju Smokovac, ali ova nije ušla u ugovor za izgradnju prioritetne dionice.

Tu činjenicu je prvi pomenuo premijer Duško Marković tokom obilaska trase prioritetne dionice 29. avgusta ove godine, dvije godine nakon početka izgradnje autoputa.

Da li se petlja Smokovac nekome “namješta”?

To je ponovio resorni ministar Osman Nurković prošle srijede, da bi potom javnost saznala da je formiran tim za pregovore sa kineskom kompanijom, koja tvrdi da joj niko nije naručio izgradnju te petlje.

Nurković je kazao da bi petlja trebalo da produži trasu prioritetne dionice za kilometar i po na 42,371 kilometar.

Kinezi su, prema saznanjima Pobjede, duže od godinu upozoravali Vladu na taj propust.

Smokovac bez dozvole

Ministarstvo održivog razvoja je, na zahtjev Ministarstva saobraćaja, izdalo dozvole za petlje Pelev brijeg 4. marta ove godine, Mateševo 23. juna i petlje Veruša 27. juna. Za petlju Smokovac dozvola nije ni tražena.

Izvor Pobjede, blizak Vladi, tvrdi da bi ta petlja trebalo da bude predmet drugog ugovora, odnosno izgradnje dionice autoputa Mateševo-Andrijevica.

U toku su pregovori sa Kinezima, a predstavnici Vlade saopštili su da bi, ukoliko se ne dogovore, petlja mogla da završi na arbitraži. Iz CRBC Pobjedi su potvrdili da su u toku intenzivni pregovori.

Izvođač radova na autoputu i investitor pregovaraju o petlji Smokovac radi rješavanja ovog pitanja. Napori i jedne i druge strane usmjereni su ka tome da definisani rok završetka radova na prioritetnoj dionici autoputa ne bude doveden u pitanje rekli su Pobjedi iz CRBC i dodali da će po završetku pregovora obavijestiti javnost.

Kinezima je prioritet poštovanje roka, koji ističe u maju 2019. godine. Ako ga ne ispoštuju, plaćaće penale.

Crnogorskoj strani je najbitnije da cijena izgradnje ne prekorači ugovorenih 809 miliona eura. Iako je iz Vlade ranije nagoviješteno da bi trebalo računati i na deset odsto nepredviđenih troškova.

Sporno vodosnabdijevanje

Prema nezvaničnim informacijama sa trase, problema ne fali.

Ministar rada Kemal Purišić je u nedjelju u emisiji „Okvir“ RTCG kazao da neće samo petlja biti predmet arbitraže već i snabdijevanje autoputa vodom.

Kako Pobjeda saznaje, CRBC je projektovao elektroinstalacije, ali još nije obezbijeđen priključak za stalno napajanje strujom. Završeno je jedva deset odsto projekta vodosnabdijevanja, koje je neophodno za protivpožarnu zaštitu, snabdijevanje objekata na petljama, vidikovce, benzinske pumpe i ugostiteljske objekte duž trase i snabdijevanje stanovništva u koridoru autoputa na bezvodnim lokalitetima.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, CRBC je u aprilu ove godine sa firmom “Čelebić“ sklopio ugovor za obradu projekta vodovodnog sistema za potrebe ove trase.

“Čelebić“ je zaključio ugovor sa specijalizovanom podgoričkom institucijom za izvođenje hidrogeoloških istraživanja na Tari nizvodno od Mateševa.

Obezbjeđivanje ovih priključaka koštalo bi, procjenjuje se, 70 miliona eura.

Na prioritetnoj trasi predviđene su, za sada, tri petlje, 18 tunela, 13 mostova i pet vijadukata.

Do sada je izdato l7 građevinskih dozvola i ostalo je još da se izdaju za Smokovac i Mrke, gdje je problem izmještanje groblja.

Traži se novi model za gradnju druge dionice

Odgovarajući na pitanje kako će se graditi petlja Smokovac na autoputu Bar Boljare, Simović je rekao da je stvar potpuno jasna i da će se graditi i platiti ono što je ugovoreno.

“Razmišljamo sada kako da ukupni projekat autoputa završimo i kako da, dok se intenziviraju radovi na prvoj dionici, već stvorimo pretpostavke da krene realizacija i druge faze. Treba da se potrudimo da počne gradnja druge dionice, možda i dok još traje prva dionica. Trudimo se, tražimo rješenja i mislim da ćemo ih naći, da po nekom novom modelu obezbijedimo gradnju druge dionice”, rekao je Simović i dodao da je razmišljao da li je ova priča o petlji Smokovac plasirana da bi se u javnosti zamaglili intenzivirani radovi na autoputu.

Ponovio je da će ove godine biti potrošeno svih 193 miliona za autoput, koliko je planirano.

Poručio je da nema autoputa bez petlje, ni bez nastavka druge dionice.