Tramp želi velike promjene u poreskom sistemu

Podijeli

Američki predsjednik Donald Tramp predložio je najveće promjene u poreskom sistemu u posljednje tri decenije – plan kojim bi se srezali porezi za kompanije i bogate, ali ga očekuje borba u Kongresu s obzirom na to da mu demokrate nijesu nikako naklonjeni, a vlastita stranka je podijeljena.

Zakonodavci su sveobuhvatnu reformu poreskog sistema decenijama zaobilazili u širokom luku, piše Reuters i podsjeća da je posljednja sprovedena 1986. godine.

Tramp tvrdi da bi reforma poreskog sistema donijela veliko olakšanje Amerikancima srednje klase, prenosi Hina.

Kovanje plana

Bijela kuća je saopštila da bi, prema tom predlogu, prihodi tipičnih porodica srednje klase bili u manjoj mjeri podložni saveznom porezu na dohodak.

Plan je skovan tokom višemjesečnih razgovora Trampovih pomoćnika i vodećih republikanaca u Kongresu. U njemu se predlaže smanjenje poreskih stopa na korporativni prihod, rezanje poreza na prihode kompanija kojima se porezi ne obračunavaju na nivou korporacija već se vlasnici kompanija oporezuju prema porezu na individualnu dobit.

Većina kompanija u SAD-u, njih gotovo 95 odsto, jesu tzv. pass-through kompanije.

Planom se predviđa i rezanje poreskih stopa na najviše prihode pojedinaca, a biće ukinute masovno korišćene poreske olakšice kojima se pogoduje stanovnicima u državama s visokim porezima u kojima dominiraju demokrate.

Velike kompanije su zadovoljne, dok su demokrate izrazili protivljenje. Republikanci nikako da ostvare neki važniji uspjeh na zakonodavnom planu otkad je Tramp u januaru položio zakletvu za predsjednika iako kontrolišu i Bijelu kuću i oba doma Kongresa.

Predlog predviđa poresku stopu od 20 odsto na korporativni dohodak, što je smanjenje u odnosu na sadašnjih 35 odsto. Kompanije u Sjedinjenim Američkim Državama plaćaju visoke poreze prema svjetskim standardima i traže smanjenje poreza već godinama.

Tri poreske stope

Poreski okvir uspostavio bi 25-odstotnu poreznu stopu za preduzetnički dohodak iz pass-through kompanija.

Brookings Institution procjenjuje da 95 ossto američkih kompanija obično čine mala privatna preduzeća.

Prema sadašnjem poreskom zakonu, preduzetnički profiti prenose se na vlasnike kao lični dohodak, koji se često oporezuje prema najvišoj stopi od 39,6 odsto za individualni dohodak.

Predlog namjerava konsolidovati sadašnjih sedam poreskih stopa u tri – 12 odsto, 25 odsto i 35 odsto.