Afera Carine: Mugoša osumnjičen za štetu od 10 miliona eura

Podijeli

Bivši gradonačelnik Podgorice dr Miomir Mugoša jutros je u svojstvu osumnjičenog saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu, pod sumnjom da je u aferi “Carine” oštetio državni budžet za više od deset miliona eura. Nakon saslušanja Mugoša je napustio zgradu Tužilaštva i u daljem postupku braniće se sa slobode, javlja portal Standard.

Mugoša je ušao u zgradu Tužilaštva u ranim jutarnjim satima, daleko od očiju novinara, čije su brojne ekipe juče do kasnog popodneva čekale njegovo saslušanje. Pretpotstavlja se da je upravo to bio razlog zašto se Mugoša nije pojavio na jučerašnje zakazano saslušanje, iako je uredno primio poziv Tužilaštva.

Prema nezvaničnim informacijama, bivši gradonačelnik Glavnog grada sumnjiči se da je sredinom 2007. godine zloupotrijebio službeni položaj tako što je omogućio prodaju vrijednog zemljišta na parceli od 15.205 kvadrata na Starom aerodromu, i to bez odluke Skupštine Opštine Glavnog grada i po višestruko nižoj cijeni od procijenjene, Iako je u prvom navratu naspisano javno nadmetanje, kada je najbolju ponudu od preko 13 miliona eura dala kompanija biznismena Čeda Popovića, kasnije je došlo do obrta.

Kada je prihvaćena ponuda firme “Carina”, iz ove kompanije obavijestili su Glavni grad da odustaju od kupovine, da bi samo par nedjelja kasnije podnijeli zahtjev za kupovinu zemljišta neposrednom pogodbom. To su opravdali time da žele da kompletiraju manju parcelu, kupljenu 2002. godine, sa većom. Mugoša je Popoviću prodao gradsko zemljište za dva i po miliona, odnosno 165 eura po kvadratu.

Presudom Vrhovnog suda iz 2010. Kompanija Carine dužna da vrati zemljište površine 15.205 kvadratnih metara, a Glavni grad sumu od 2.508.825 eura, koliko su Carine platile za sporno zemljište.

Vještačenjem je utvrđeno da je bilo mahinacija u ugovoru i da je nastala šteta oko 11 miliona. Mugoša je ranije već jednom da izjavu u Tužilaštvu, objasnivši kako je došlo do prodaje, uz tvrdnju da je sve bilo po zakonu.