Analitičari: Stanje u Agrokoru i nije dramatično kako se očekivalo

Podijeli

Iako je jučerašnja objava revizorskog izvještaja za Agrokorove kompanije izazvala dosta negativnih reakcija, dio analitičara smatra kako objavljene brojke i nijesu tako dramatične.

Prevedeno, očekivali su se i veći gubici, piše Jutarnji list.

Andrej Grubišić, finanaijski konsultant i partner u kompaniji Grubišić&partneri, za Jutarnji list iznosi nekoliko opservacija na revidirane rezultate Agrokora, komentarišući usput da su oni ipak nešto bolji nego što se čini po atmosferi koja je zavladala.

“Ovo je znatno manje loše nego što sam mislio. Bitna je priroda svih tih otpisa, a gotovo svi otpisi se odnose na neki oblik međusobnih potraživanja unutar kompanija u sklopu koncerna Agrokor, a ne na otpis potraživanja prema trećim stranama. Drugo, veliki otpis je bio na kompaniji Idea. Naime, Idea nije propala, nego je pod Mercatorom, a Mercator je i dalje naš”, ističe Grubišić i dodaje da nema niti jedne stavke koja ne bi bila jednokratne prirode pa ispada da nema tekućih troškova koji nijesu knjiženi.

Smatra da je izuzetno bitno i to što se nije čulo da postoje bilo kakve obaveze koje nijesu bile knjižene. To je, kaže, važno za povjerioce i važnije od računovodstvenog otpisa.

Danko Sučević, ovlašćeni revizior i stručnjak za krizni menadžment, u osvrtu na revidirane rezultate Agrokora za 2016. kaže da nije tako loše kako se očekivalo.

“Ukupno usklađivanje kapitala za 2015. godinu i 2016. godinu iznosi 13,4 milijarde kuna i nakon toga je ukupan gubitak iznad kapitala, odnosno negativan kapital, 2,5 milijardi kuna. To, ustvari, nije puno za firmu takve veličine. Ako se to stavi u odnos sa 50 milijardi obaveza o kojima se priča, onda ispada da bi se s pet odsto otpisa od tih 50 milijardi već pokrio gubitak iznad kapitala. Ono što meni nedostaje u cijeloj priči je operativna dobit svih kompanija. Jer, ako je ona pozitivna, onda je slika cjelokupnog koncerna možda još bolja”, sumira Sučević.