OECD: Rast BDP-a u drugom kvartalu ubrzao uz podršku potrošnje i investicija

Podijeli

Rast ekonomija Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u drugom ovogodišnjem kvartalu ubrzao je zahvaljujući jačanju lične potrošnje i investicija, saopštili su iz tog kluba bogatih zemalja.

Realni bruto domaći proizvod (BDP) u drugom kvartalu 2017. godine porastao je za 0,7 odsto u odnosu na prvi kvartal, kada je uvećan 0,5 odsto, pokazuje najnoviji izvještaj OECD-a, prenose agencije.

Pozitivan doprinos lične potrošnje i ulaganja iznosio je 0,50 i 0,30 postotnih bodova, dok je pad u stavci neto izvoza umanjio stopu rasta BDP-a za desetinu postotnog boda, dok je uticaj državne potrošnje i zaliha bio zanemariv.

U Sjedinjenim Američkim Državama rast BDP-a ubrzao je na 0,8 odsto, najviše odražavajući snažniji doprinos lične potrošnje i jačanja zaliha. Realni ekonomski rast u Japanu udvostručen je na 0,6 odsto, uz podršku lične potrošnje i ulaganja.

U Njemačkoj je, međutim, ekonomski rast blago usporio u drugom kvartalu na 0,6 odsto. Pozitivan doprinos sa strane lične potrošnje i jačanja zaliha više-manje je poništen negativnim doprinosom u stavkama neto izvoza i ulaganja.

U Velikoj Britaniji rast BDP-a u drugom se kvartalu zadržao na 0,3 odsto, koliko je iznosio i u prethodna tri mjeseca, budući da je snažniji oporavak kod neto izvoza djelimično ublažio negativan uticaj smanjenja zaliha.