Podizanje keša sa bankomata sve skuplje

Podijeli

Bankarski svijet u povećanju naknada za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka ublažava “rane” niskih kamatnih stopa i smanjene profitabilnosti, a tom su trendu pribjegle i hrvatske banke. No, tamošnje banke u posljednjih pet godina su prvenstveno snažno povećavale naknade za podizanje gotovine u inostranstvu, dok su naknade za podizanje u zemlji u nekim bankama i padale.

Gdje se najmanje isplati

Pregled cjenika naknada četiri najveće banke – Zagrebačke, PBZ-a, Raiffeisena i Erstea – od 2012. naovaomo pokazuje kako je naknade za podizanje u Hrvatskoj s kartice tekućeg računa najviše podigla Raiffeisen banka udvostručivši ih, dok se odlazak u inostranstvo bez gotovine najmanje isplati klijentima PBZ-a. U Raiffeisenu tvrde kako su u pet godina dva puta mijenjali naknadu.

Gubitak zbog nižih kamata banke popunjavaju novim naknadama

Razloge poskupljenja naknada iz Erste banke, koja je “domaću” naknadu prilikom podizanja 100 kuna snizila više od 11 odsto, ali je “inostranu” povećala 42,7 odsto, komentarišu ovako:

“Prilikom promjene naknada smanjen je njen fiksni dio, a povećan varijabilni. Tako je za manje iznose transakcija (do 200 kuna) pojeftinilo podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka, a za više iznose poskupilo. Razlog izmjena naknada su prvenstveno promjene cijene procesiranja bankomatskih transakcija od strane kartičnih shema za tu vrstu transakcija”, naglašavaju iz Erstea.

No, podizanje ove vrste naknada nije samo hrvatska specifičnost. Prema izvješću Bankratea, američki klijenti banaka ove godine svjedoče 11. uzastopnom godišnjem povećanju naknada za korištenje bankomata izvan mreže matične banke.

U proteklih 10 godina banke u SAD su na toj vrsti naknadi povećale prihode za 55 odsto, a prosječna naknada trenutno iznosi rekordnih 4,5 dolara.