Proglašeni dobitnici nagrade za društvene promjene

Podijeli

Tri studentska tima postala su crnogorski pobjednici najvećeg evropskog programa podrške razvoju društvenih biznisa.

Svi pobjednički timovi dobijaju stručnu mentorsku podršku, putovanje na godišnji međunarodni Samit Nagrade za društvene promjene i početni kapital za pokretanje posla i to – po 1.500 eura od Erste banke Crne Gore i po 500 eura od kompanije Coca Cola Hellenic Bottling Company.

Zajedničko za sve pobjedničke ideje iz različitih dijelova Crne Gore, jeste snažna društvena komponenta kojom pokazuju opredijeljenost za mijenjanje društva u kojem žive. Među šest timova finalista, glasovima online zajednice izabran je jedan pobjednički, dok su o preostale dvije pobjedničke ideje odlučili članovi stručnog žirija Nagrade za društvene promjene.

Pobjedu u glasanju online zajednice odnio je tim iz Ulcinja koji je predložio ideju pod nazivom „Čuvanje kućnih ljubimaca“ odnosno uspostavljanje servisa za čuvanje kućnih ljubimaca dok su vlasnici na odmoru. Prihode od ovog posla ovaj tim sastavljen od studenata više univerziteta namjerava da upotrijebi za zbrinjavanje napuštenih životinja sa ulica crnogorskih gradova.

Žiri je u pobjednike uvrstio tim sastavljen od studenata iz više gradova Crne Gore, koji je predstavio ideju pod nazivom „Prodiši“ koji želi da ponudi jeftino rješenje za prečišćavanje vazduha u domovima stanovnika Crne Gore koji žive u zagađenoj sredini.

I druga pobjednička ideja po izboru žirija ima izraženu komponentu zaštite životne sredine. Riječ je o timu studenata iz Podgorice koji su predstavili ideju „Igla i konac“ i žele da pokrenu posao kreativne reciklaže starih predmeta, pretvaranjem u predmete sa novom estetskom i upotrebnom vrijednošću.

Nagrada za društvene promjene ideja je potekla sa jedne od najuglednijih visokoškolskih ustanova u Evropi – Bečkog univerziteta za biznis i ekonomiju, a od 2009. razvija se uz podršku bečkog Impact Hub-a i Erste Fondacije. Ove godine dodjeljuje se u 18 zemalja Evrpe i Sjeverne Afrike, a misija projekta je promocija društvenog preduzetništva kao šanse da mladi mijenjaju društvo u kojem žive. Suština ovakvog biznisa jeste poslovanje koje donosi zaradu, ali istovremeno rješava neki od društvenih problema, bilo da je riječ o zapošljavanju ugroženih društvenih grupa ili rješavanju problema lokalnih zajednica.

Fondacija za nove komunikacije Dokukino realizuje Nagradu za društvene promjene (SIA) 2017. u Crnoj Gori u saradnji sa Erste bankom, Privrednom komorom Crne Gore, Coca Cola Hellenic Bottling Company, Univerzitetom Donja Gorica, Američkim kutkom Podgorica, KIC Budo Tomović, Regionalnim biznis centrom Berane i Fakultetom za poslovnu ekonomiju iz Bara.

Nagrada za društvene promjene (SIA) pokrenuta je po ideji Univerziteta za biznis i ekonomiju (WU) iz Beča, uz podršku Erste Fondacije i Impact Hub-a iz Beča.