Svjetska banka tražila povećanje PDV-a na 21 odsto

Podijeli

Uslov za dobijanje novog kredita od Svjetske banke bilo je povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) sa sadašnjih 19 odsto na 21. odsto od 1. januara 2018. godine, a što je Vlada i uključila u okviru fiskalnih mjera.

Isto se desilo i 2013. godine, kada je Svjetska banka uslovila kredit povećanjem tadašnje stope PDV-a sa 17 na 19 odsto. Predstavnici te institucije su čak tražili da prisustvuju sjednici Vlade ili njene Komisije za ekonomsku politiku, kako bi iznijeli argumente za veću stopu “opšteg poreza”.

Time Svjetska banka obezbjeđuje svoja sredstva koja daje državi, računajući da će većim PDV-om 

Pregovori o novom kreditnom aranžmanu sa Svjetskom bankom, a koji će biti realizovan u narednoj godini, privode se kraju a kako je saopšteno, u pitanju je kredit od 90 miliona dolara, odnosno od 200 do 250 miliona eura u slučaju garancije.

Iz ovog resora pojašnjavaju da bi se na taj način obezbijedilo finansiranje za obaveze iz 2018, uz mogućnost korišćenja sredstava za refinansiranje sora i dodali da su i za ovo zaduženje postavljeni uslovi, što je praksa međunarodnih finansijskih institucija.

”Uslovi za aranžman sa Svjetskom bankom podrazumijevaju kontinuirano i dosljedno sprovođenje mjera fiskalne konsolidacije koje su definisane Planom sanacije budžetskog deficita i nivoa javnog duga, kao i Fiskalnom strategijom”, naveli su iz Ministarstva finansija u odgovoru na pitaeurobondova, koji dospijevaju od 2019. do 2021. godine.

Odbor direktora Svjetske banke o ovom aranžmanu odlučivaće krajem decembra 2017, eventualno u januaru 2018,pojasnili su iz ovog resora koji su uslovi za dobijanje ove kreditne podrške.