Usvojen nacrt budžeta SAD za 2018.

Podijeli

Predstavnički dom američkog Kongresa tijesnom većinom glasova usvojio je nacrt budžeta za 2018. godinu “težak” 4.100 milijardi dolara, koji predviđa velike rezove sredstava za socijalne programe i otvara put republikancima za velike poreske reforme krajem ove godine.

Za Nacrt budžeta je glasalo 219 poslanika naprema 206 koji su bili protiv, pri čemu se 18 republikanaca pridružilo demokratama u glasanju protiv budžeta, uloživši primjedbe na izvjesne elemente paketa potrošnje ili pojedine djelove predloga poreskih reformi, javlja CNBC a prenosi Tanjug.

Budžetskim planom se poziva na rezanje potrošnje u iznosu od 5.000 dolara u narednoj deceniji, na smanjenje budžeta za program zdravstvene zaštite za siromašne “Medicaid” za 1.000 milijardi dolara u istom periodu i rezanje drugih troškova zdravstvene zaštite.

“To je budžet koji će pomoći rastu naše ekonomije i koji će zauzdati naš dug. Njime se reformiše ‘Medicaid’”, izjavio je član Predstavničkom doma Paul Ryan.

Komitet za budžet američkog Kongresa je, takođe, usvojio sopstveni budžetski plan, koji je u cjelosti poslao Senatu na glasanje, koje se očekuje poslije 16. oktobra.