Netflix poskupljuje, ali ne i za nas

Podijeli

U sedmci koja je na izmaku Netflix je objavio da će svojim pretplatnicima u SAD i nekoliko drugih velikih tržišta povećati cijene Standard i Premium paketa sa 9,99 na 10,99 i s 11,99 na 13,99 dolara.

Netflix je dostupan i u Crnoj Gori i ovo poskupljenje, po svemu sudeći, neće pogoditi njihove korisnike tu, kao ni u regionu. Cijene Netflixovih paketa u Crnoj Gori iznose  7,99 eura za osnovni paket (jedan uređaj), 9,99 eura za Standard (dva uređaja i HD kvalitet) i 11,99 eura za Premium (4 uređaja i Ultra HD kvalitet).

Povećanje mjesečne pretplate od jednog ili dva dolara korisnici nijesu dočekali s odobravanjem, ali nije primijećeno niti da su se pretjerano bunili po društvenim mrežama, pa bi se moglo reći da je sve prošlo gotovo bezbolno, prenosi Bug.hr.

S druge strane, investitori su s oduševljenjem dočekali ovakav način povećanja Netflixovih prihoda, pa su krenuli u značajnijem broju kupovati njihove dionice. To je rezultiralo porastom cijene od preko sedam odsto u samo jednom danu, pa je Netflixova akcija dostigla cijenu od preko 198 dolara, najviše ikada. Rezultat je to oslanjanja na podatke iz prošlosti, kada je Netflix u 2014. i 2015. podizao cijene osnovne pretplate za po jedan dolar, a što nije imalo gotovo nikakav učinak na rast broja pretplatnika tog servisa.

Investitori sada očekuju kako će se rast broja korisnika Netflixa nastaviti uprkos poskupljenju, i vrlo su optimistični što se tiče budućeg poslovanja ove kompanije.