BiH uskoro počinje izvoz mesa peradi u EU, glavno tržište Hrvatska

Podijeli

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je u Sarajevu da je ta zemlja dobila preliminarnu saglasnost tijela Evropske unije za početak izvoza peradarskih proizvoda na trište država-članica EU, a prvi takvi proizvodi iz BiH mogli bi biti plasirani iduće godine.

Riječ je o dopuštenju za izvoz mesa peradi i peradarskih prerađevina, a ministar Šarović je potvrdio kako je Hrvatska glavno tržište na kojemu proizvođači iz BiH planiraju plasirati svoje proizvode.

“Hrvatska je i prije bila naše glavno tržište, naši proizvodi tamo visoko su cijenjeni”, kazao je Šarović, prenose agencije.

BiH je izgubila mogućnost slobodnog izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Hrvatsku kada je ona postala punopravna članica EU i od tada mora tražiti posebne saglasnosti tijela Evropske komisije za takav izvoz kada ispuni stroge kriterijume.

BiH je do sada takvu saglasnost uspjela dobijati samo za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda pri čemu je glavno tržište opet postalo hrvatsko.

Posebno izaslanstvo Direktorara za hranu i zdravlje Evropske komisije u septembru je boravilo u BiH kako bi provjerilo način proizvodnje u peradarskim pogonima i sistem kontrole kvalitete i na osnovu tih provjera izdali su pozitivan preliminarni izvještaj.

U Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH očekuju kako će za dvadesetak dana iz Brisela biti objavljeno konačno službeni izvještaj te kako će ono biti takođe pozitivno i u tom slučaju izvoz mesa peradi i peradarskih proizvoda mogao bi početi 2018. godine.