EPCG za uvoz struje u ovoj godini potrošila 49 miliona eura

Podijeli

Elektroprivreda (EPCG) je u prvih devet mjeseci uvezla električnu energiju vrijednu 49 miliona eura, što je 30 miliona eura više nego u istom prošlogodišnjem periodu, saopšteno je iz elektroenergetske kompanije.

Direktor Direkcije za odnose sa javnošću EPCG, Rajko Šebek, kazao je da su suša i manjak padavina u regionu uticale na rast cijene struje na berzi, u prosjeku 15 eura po megavat satu (MWh).

“Manja proizvodnja naših hidroelektrana je uticala na povećani uvoz električne energije, koji do kraja septembra iznosi 992 gigavat sata (GWh). U poređenju sa istim peridom prošle godine uvezeno je 450 GWh više”, rekao je Šebek Pobjedi.

On je dodao da je suša jedini faktor koji je uticao na manju proizvodnju hidroelektrana čija je spremnost bila maksimalna i pored godišnjih i kapitalnih remonta.

Šebek je naveo da su loše hidrološke prilike uslovile niže dotoke i punjenja akumulacija, što je dovelo do manje proizvodnje u hidroelektranama.

“Ostvarena proizvodnja iz hidroelektrana za devet mjeseci je 560 GWh, što je 48 odsto od bilansnog plana. To je za direktnu posljedicu imalo povećani uvoz u cilju stabilnog rada elektroenergetskog sistema. Dakle, u odnosu na bilansni plan, proizvodnja iz hidroelektrana tokom ove godine je manja 604 GWh”, precizirao je Šebek.

Prema njegovim riječima, visoke ljetnje temperature, suša i manjak padavina u regionu uticale su na tržište električne energije, odnosno na cijene na berzi.