Erdogan u Beograd dovodi 185 turskih privrednika

Podijeli

Posjeta turskog predsednika Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji trasira put za ekonomsku, privrednu i trgovinsku saradnju između Turske i Srbije.

Ova posjeta saradnju podiže na viši nivo a to potvrđuje i dolazak 185 turskih privrednika zainteresovanih da ulažu u Srbiju, ocijenio je za Tanjug potpredsednik vlade Rasim Ljajić.

Ljajić je dodao da će sa turskim predsjednikom, koji će u Srbiji boraviti 10. i 11.oktobra, doći i predstavnici i vlasnici velikih turskih kompanija iz različitih privrednih oblasti, od građevinarstva, turizma, poljoprivrede do prehrambene industrije i metalskog sektora.

Oni će se, kako je naveo Ljajić, sastati sa partnerima iz Srbije i razmatrati mogućnosti za investiranje u srpsku privredu.

“Biće potpisani ugovori o dolasku pojedinih kompanija u Srbiju, a o kojim kompanijama je riječ biće objavljeno prilikom susreta dvojice predsjednika”, rekao je on.

Prema Ljajićevim rečima, baš pred Vučićem i Erdoganom će biti potpisan i jedan od ugovora koji će obezbijediti investicije od oko 35 miliona eura.

On je izrazio uvjerenje da će se nakon Erdoganove posjete i druge turske kompanije odlučiti da investiraju u Srbiju.

Potpredsjednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacije podsjetio je da je u tekstilnom sektoru do sada ostvarena najveća saradnja sa turskom privredom, kao i da će susret srpskog i turskog predsjednika, kako je rekao, ubrzati ono što je već započeto i otvoriti perspektive za saradnju i drugim privrednim oblastima.

“Do kraja godine biće otvorene dvije fabrike tekstilne industrije, u Lazarevcu i Lebanu, a imamo najave i za nekoliko drugih opština i gradovi i ti razgovori su u završnoj fazi”, najavio je Lajić.

On je ukazao i na velike investicione projekte turskih kompanija i u drugim privrednim oblastima, kao što je automobilska industrija.

“U Vladičinom Hanu se pravi nova i proširuju kapaciteti postojeće fabrike. Postoji interesovanje turskih kompanija i za izgradnju hotela, ulaganje u nekretnine i građevinski sektor u Srbiji i o svemu tome će se razgovarati prilikom ove posjete. Nadam se da ćemo konkretizovati mnoge ranije započete dogovore”, naveo je Ljajić.

Potpredsjednik vlade naglasio je privrede dvije zemlje već sarađuju, kao i da su prošle godine ostvarile robnu razmjenu od oko 850 miliona eura, dok će ove godine, kako je rekao, ta cifra dostići blizu milijardu eura.

Ljajić je uvjeren i da će novim Sporazumom o slobodnoj trgovini, koji će biti potpisan tokom boravka turskog predsjednika u Srbiji, robna razmjena značajno porasti sljedeće godine.

Za potpredsjednika vlade Erdoganova posjeta u bilateralnim odnosima Srbije i Turske ima značaj i sa političkog aspekta jer, kako kaže, otvara put i drugim vidovima ekonomske saradnje.

“To je signal za sve privrednike u Turskoj da je Srbija stabilna i prijateljska zemlja u koju je poželjno investirati i da je ovde profitabilno ulagati”, naveo je sagovornik Tanjuga.

Dolazak Erdogana u Beograd je važan i sa stanovišta političke i društvene stabilnosti jer Srbija, kako je naveo Ljajić, još jednom demonstrira apsolutnu spremnost da sarađuje sa zemljama iz regiona oko očuvanja tog cilja.

“U uslovima opšte nestabilnosti koja, na žalost, postoji u mnogim djelovima svijeta, stabilnost je sada od presudne važnosti. Očuvanju bezbjednosti i sigurnosti svaka zemlja mora primarno da pristupa, a susret srpskog i turskog predsjednika jeste doprinos ukupnoj stabilnosti u svijetu”, smatra Ljajić.

Osvrnuvši se i na uticaj koji Erdoganova posjeta može da ima na Srbiju ako se uzmu u obzir trenutna situacija na Bliskom istoku i odnos Turske sa Evropskom unijom i sa Rusijom, Ljajić je naglasio da se svaka zemlja rukovodi sopstvenim interesima u formulisanju spoljne politike i da Srbija mora da pronalazi nova tržišta kao bi oporavila svoju ekonomiju i učinila je konkurentnom.

Ljajić je rekao da nije tajna da je ulazak u EU osnovni spoljnopolitički prioritet Srbije i da je Njemačka njen glavni spoljnopolitički partner i vodeća zemlja s kojom Srbija ostvaruje najveći obim spoljnotrgovinske saradnje koju niko ne može da nadomjesti, ali i da Srbija mora da otvara i nove puteve za izvoz.

On je dodao da je Srbija povećala izvoz u Tursku za 7,5 puta, sa 32 na 243 miliona eura u odnosu na 2009. godinu, ali su to, prema Ljajićevoj ocjeni, i dalje male cifre.

“Tačno je da 65 odsto robne razmjene ostvarujemo sa zemljama EU, ali moramo da diverzifikujemo naše prioritete. Ovo je način da vodimo politiku koja ne ugrožava ono što jesu prioriteti, a s druge strane otvara mogućnosti da plasiramo našu robu, da povećamo izvoz i omogućimo privlačenje novih investicija”, rekao je potrpedsjednik vlade.