EU ukinula kvote za uvoz šećera

Podijeli

Evropsko tržište šećera je od danas slobodno, jer su ukinute kvote za uvoz u sve evropske zemlje. Ukidanjem kvota, evropski proizvođači izloženi su svjetskoj konkurenciji, ali ne i crnogorska s obzirom da nemamo industriju šećera.

Poslije pola vijeka, evropske zemlje prestale su da ograničenjem uvoza brane svoje proizvođače šećera. Evropski komesar za poljoprivredu Fil Hogan uvjeren je da su tamošnji proizvođači spremni za skidanje barijera.

Kraj sistema kvota predstavlja važnu prekretnicu za proizvodnju šećera u EU i predstavlja još jedan važan korak u tržišnoj orijentaciji Zajedničke poljoprivredne politike. Proizvođači će sada moći da prošire trgovinu na globalnim tržištima, uz pravu podršku Evropske komisije – kao što je tržišna opservatorija koja pruža pravovremene i relevantne podatke o tržištu.

Oko 13,5 miliona tona šećera, koliko se proizvodi u EU, dolazi iz 20 članica. Polovina svjetske proizvodnje šećera iz šećerne repe dolazi iz Evropske unije. Mnogo više šećera se proizvede iz šećerne trske, čak 80 odsto svjetske proizvodnje.

Evropski proizvođači su zabrinuti hoće li moći da se nose sa jeftinijom proizvodnjom na prekookeanskim tržištima. Cijena šećera u EU se krajem 2016. stabilizovala na oko 500 eura po toni, dok je na berzi nešto više od 300 eura po toni.