Evropa se približava Aziji u rastu e-trgovine

Podijeli
Prema Izvještaju o globalnoj e-trgovini 2017. (Global Ecommerce Report 2017.) Azija uzima polovinu globalnog tržišta e-trgovine. 

Podaci, objavljeni 5. oktobra, se odnose na prvi kvartal ove godine. E-commerce fondacija (Ecommerce Foundation) kvartalne izvještaje radi na odabranom uzorku 22 najveća e-commerce tržišta u svijetu za razliku od godišnjeg izvještaja kojim obuhvate preko 100 država.

U Ecommerce fondaciji, čiji su stručnjaci izradili Izvještaj o globalnoj trgovini 2017, očekuju kako će globalna B2C (business to commerce) e-trgovina u ovoj godini dostići 1,84 hiljada milijardi američkih dolara. Kina je najveće tržište e-trgovine s više od 681 milijardu dolara prometa, slijede je SAD s prometom od 438 milijardi dolara te Velika Britanija s 196 milijardi dolara. Od država najveći rast globalno imaju Australija (40 odsto) i Turska (31 odsto).

Godišnji rast e-trgovine i dalje je najviši u Aziji (20 odsto), u Sjevernoj Americi usporio je na samo devet odsto, u Južnoj Americi je skoro u globalnom prosjeku (16,5 odsto), rast na Bliskom Istoku i Africi je 11 odsto. Iznenađenje za mnoge je snažan rast u Evropi od 19 odsto.

U globalnom rastu e-trgovine od 17 odsto Evropa ima najveći udio e-trgovine u BDP, njen je eGDP 4,87 odsto, a najveći je u Velikoj Britaniji (eGDP 7,9 odsto). Drugi najveći eGDP u svijetu ima Kina (5,8 odsto), na trećem mjestu je Francuska čiji je eGDP 3,95 odsto.

Osim što ima najveći globalni eGDP, Velika Britanija ima i najviše e-kupaca, 81 odsto ukupnog stanovništva trguje online. U Velikoj Britaniji je globalno i najviše stanovnika online, čak 98 odsto. Na suprotnoj strani globalne ljestvice je Idonezija sa samo 15 odsto online populacije od koje je e-kupaca samo 29 odsto. No, Indonezija ima najveći globalni rast e-kupaca 24,2 odsto.

Prosječni promet e-trgovine globalno je dostigao 1.425 dolara, od 2016. godine rastao je 7,4 odsto. U Ecommerce zakladi očekuju daljnji snažan rast e-trgovine zbog dobrih ekonomskih prilika, unaprijeđenje infrastrukture za online trgovinu i prihvatanja kulture online kupovine.

U Izvještaju o globalnoj e-trgovini 2017. ukazuje se na povezanost društvenih mreža i trendova e-trgovine. Više od 53 odsto e-kupaca u svijetu navodi da društvene mreže utiču na njihove navike kupovine, a više od 34 odsto dijeli svoja iskustva online kupnje na društvenim mrežama. Facebook je najpopularnija društvena mreža za dijeljenje informacija o online kupnji, svoja iskustva online kupovine na njoj dijeli 46 odsto e-kupca u svijetu. Najčešće to radi generacija Milenijaca (34 odsto), slijede Generacija X (29 odsto) i Baby Bommeri (25 odsto).

Facebook je najčešće mjesto dijeljenja iskustava online kupnje u regionu Azija – Pacifik (94 odsto e-kupaca), slijede Južna Amerika (86 odsto), Evropa (85 odsto), Bliski Istok i Afrika (78 odsto) te Sjeverna Amerika (76 odsto).

Globalna penetracija interneta je, prema Izvještaju o globalnoj e-trgovini 2017., u prvom kvartalu ove godine, dostigla 66,4 odsto, što je povećanje od 2,65 odsto u odnosu na 2016. godinu. Godišnji rast penetracije interneta je četiri odsto.

U plaćanju u online trgovinama najčešće se koriste bankovne kartice, koristi ih 54 odsto e-kupaca u svijetu. Više od 61 odsto online kupaca u svijetu smatra kako kupujući u e-trgovinama plaća robu manje nego što bi je platio u tradicionalnim trgovinama pa je cijena najčešći razlog opredjeljenja za online kupnju.

Najveći problem online trgovine je nepovjerenje potrošača jer nešto više od 42 odsto e-kupaca izražava nepovjerenje u online trgovine.

Bug.hr