Google otkrio podatke o ruskom miješanju u američke izbore

Podijeli

Ruski agenti su potrošili desetine hiljada dolara na oglašavanje na internetu, uoči i tokom predsjedničkih izbora u SAD, saopštila je kompanija Google.

Kako prenose svjetski mediji, Google je prvi put dao dokaze da su ruski operativci koristili platforme te kompanije u pokušaju da se umiješaju u izbore.

“Google je pronašao da su desetine hiljada dolara potrošene na oglase koji su imali zadatak da šire dezinformacije kroz njegove proizvode, uključujući i YouTube“, navodi se u saopštenju.

Izvor finansiranja reklama, kako javlja B92, nije “farma trolova“ koja je povezana sa Kremljom, što se tumači kao znak da je ruski pokušaj širenja dezinformacija mnogo širi problem od očekivanog.

Prethodno je potvrđeno da je na Fejsbuku bilo oko 3.000 reklama, koje je platila ruska Agencija za pretraživanje interneta.

“Neke od reklama, koje su koštale oko 100.000 dolara, trebalo je da proizvedu korist za Donalda Trampa, Bernija Sandersa i kandidatkinju Zelenih Džil Stajn, tokom kampanje. Druge su promovisale antiimigrantske stavove i rasističke animozitete“, dodaje se u saopštenju.