Najskuplje gorivo u regionu ima Crna Gora, Hrvatska i Slovenija, najjeftinije BiH

Podijeli

Bosna i Hercegovina ima najjeftinije cijene naftnih derivata u regionu, a najskuplje gorivo je u Sloveniji, pokazuje analiza koju je uradio Coface.

Cijena litra benzina u BiH je 0,90 eura.

Poslije BiH najjeftiniji benzin ima Makedonija, gdje litra benzina košta jedan euro. U Srbiji je cijena benzina 1,19 eura.

Najskuplje cijene benzina u regiji imaju Crna Gora, Hrvatska i Slovenija, piše Večernji list BiH.

Litar benzina u Crnoj Gori stoji 1,22 eura, u Hrvatskoj je cijena 1,24 eura, dok je u Sloveniji cijena 1,25 eura.

Cijene goriva u Bosni i Hercegovini su najniže u regiji, tvrdnja je koju često spominju bh. političari. I istina je ako se cijena promatra sama za sebe, međutim, ako se uporedi kupovna moć bh. građana, gorivo je u toj zemlji među najskupljim.

U udruženjima potrošača naglašavaju da se cijena nekog proizvoda ne može posmatra izolovano, odnosno da se mora dovesti u vezu s primanjima građana. Zato, kako ističu, ne stoje prilično česte ocjene da je, u upoređivanju sa zemljama okruženja, gorivo u BiH najjeftinije.

“Ono jeste najjeftinije kada se posmatra njegova cijena na benzinskim pumpama u različitim državama. Međutim, kad se ta cijena dovede u vezu s platama i penzijama, jasno je da je gorivo u BiH skuplje nego u mnogim zemljama regiona”, kazala je za Blic izvršna direktorica prijedorske Udruge građana “Don” Murisa Marić.

To, praktično, znači da se s prosječnom platom u Hrvatskoj mogu kupiti tri, a u Sloveniji skoro sedam rezervoara od 50 litara više nego u BiH. Međutim, za prosječnu penziju u BiH može se kupiti 189 litara benzina, što je daleko manje od količine koju mjesečno mogu kupiti penzioneri iz svih država bivše Jugoslavije, osim Srbije.

Crnogorac i Makedonac s prosječnom penzijom kolege iz BiH “šiju” za skoro 45, a hrvatski penzioneri za 50 litara.

Slovenac s najnižom penzijom može kupiti 200 litara više benzina nego penzioner iz BiH koji mjesečno prima prosjek od 340 KM.