Revidirana potrošačka korpa: Manje 38 proizvoda, isključen luksuz

Podijeli

Redovno mjesečno objavljivanje podataka o minimalnoj potrošačkoj korpi u Crnoj Gori počeće u februaru naredne godine, nakon dvije godine pauze, saopšteno je iz Monstata. U prethodne dvije godine Monstat je obavio proces revizije minimalne potrošačke korpe.

U revidiranoj korpi smanjen je broj prehrambenih proizvoda sa 130 na 92, a isključeni su kao luksuz alkohol, duvan, kupovina automobila i godišnji odmor u inostranstvu, piše Pobjeda.

Revidiranu metodologiju minimalne korpe usvojio je Savjet statističkog sistema – kazali su Pobjedi iz Monstata i objasnili da je revizija metodologije obračuna sprovedena u saradnji sa socijalnim partnerima i Svjetskom bankom, poštujući preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.Minimum potrebaIz Monstata su naglasili da vrijednost minimalne potrošačke korpe ne utiče na kretanje prihoda (plata, penzija, socijalnih davanja), niti rashoda (poreza, taksi, drugih obaveza) građana.

“Metodologija obračuna minimalne korpe se odnosi na izračunavanje novca potrebnog za obezbjeđenje minimuma potreba četvoročlanog domaćinstva”, objasnili su iz Monstata i dodali da je postojala prtpostavka da je od posljednje revizije došlo do promjena u navikama potrošača, pojavom novih proizvoda i usluga i promjenom načina života. Svjetska banka je za reviziju obezbijedila ekspertsku pomoć.

Podsjetili su da je prethodna korpa koristila podatke Ankete o potrošnji domaćinstava od 2007. godine, kao i podatke popisa iz 2003. godine.

“Glavni izvori podataka za novu korpu su Anketa o potrošnji domaćinstava iz 2015. godine i Popis stanovništva, domaćinstava i stanova iz 2011. godine”, rekli su predstavnici Monstata.

U korpi je, kako su naveli, promijenjen odnos grupa, smanjene žitarice, povećano voće i povrće i postignut prihvatljiv udio hranljivih materija koji je blizak odnosu iz prethodne potrošačke korpe. Zadržana je ranija kalorijska vrijednost korpe od 2.211 kilokalorija dnevno po osobi u skladu sapreporukama WHO i USDA, Priručnika za ishranu 2010 (USDA Food Guide 2010). Broj prehrambenih proizvoda smanjen je sa 130 na 92 u skladu sa preporukama nutricioniste.

“Jedan od kriterijuma koji je korišćen prilikom isključenja pojedinih proizvoda je mali udio u ukupnoj potrošnji hrane (iz Ankete o potrošnji 2015). Isključeni su i neki proizvodi sa relativno visokim udjelom u potrošnji kao što su majonez, kečap, čips”, kazali su iz Monstata, a zadržani su neki proizvodi sa malim udjelom u potrošnji, kao što su hrana za bebe, crni hljeb, itd.