Richard Thaler dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju

Podijeli

Američki ekonomista Richard Thaler dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju za doprinos u području bihevioralne ekonomije, objavila je u ponedjeljak Švedska kraljevska akademija nauka.

Thaler je u istraživanjima analizirao proces donošenja ekonomskih odluka uz primjenu psihološki realističnih pretpostavki, istražujući posljedice ograničene racionalnosti, društvenih preferencija i nedostatka samokontrole, navodi se u obrazloženju nagrade.

“U cjelini gledano, doprinosi Richarda Thalera izgradili su most između ekonomskih i psiholoških analiza donošenja pojedinačnih odluka”, objavio je Odbor za dodjelu nagrada Švedske kraljevske akademije nauka.

“Njegovi empirijski zaključci i teoretski uvidi pomogli su kreirati novo područje bihevioralne ekonomije koje se brzo širi i značajno utiče na mnoga područja ekonomske analize i politike”, dodaje se u obrazloženju Odbora za dodjelu nagrada.

Nobelova nagrada za ekonomske nauke utemeljena je 1968. godine.

Ekonomija u početku nije bila među naukama za koja su se dodjeljivale nagrade utemeljene oporukom švedskog pronalazača dinamita Alfreda Nobela, podsjeća Reuters, piše SEEbiz.

Amerikanci su inače najbrojniji među dobitnicima Nobelove nagrade za ekonomiju i čine gotovo polovinu laureata.

Među njima je i Milton Friedman, čiji je rad prema Reutersu kamen-temeljac savremene monetarne politike, te James Tobin, predlagač poreza na finansijske transakcije.

Nagrada uključuje i iznos od devet miliona švedskih kruna (1,1 milion dolara).