Njemački ministar finansija upozorava na novu finansijsku krizu

Podijeli

Rastuća spirala duga i milijarde dolara koje su globalne centralne banke ubrizgale u svjetske finansijske tokove prizivaju novu finansijsku krizu, upozorio je njemački ministar financija na odlasku Volfgang Šojble.

U jednom od svojih posljednjih intervjua na toj poziciji, Šojble je za Financial Times ukazao na opasnost od “novih balona”, ali i na rizike po stabilnost eurozone zbog opterećenosti bilansa banaka “lošim kreditima”, nasljeđem prošle krize.

Briga ekonomista

“Ekonomisti širom svijeta zabrinuti su povećanim rizicima koji proizlaze iz akumulacije sve više likvidnosti i rastom javnog i privatnog duga. Ja sam takođe zbog toga zabrinut”, istakao je čovjek koji brine o njemačkom budžetu posljednjih osam godina, piše Poslovni.

Njegov komentar objavljen je svega dan nakon što je šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard izjavila kako svjetska ekonomija raste po najvišim stopama u posljednjih deset godina, ali i upozorila na “prijetnje na vidiku”, od kreditne eksplozije u Kini do pretjeranog preuzimanja rizika na finanaijskim tržištima.

Šojbleovi pogledi u skladu su i s viđenjem Banke za međunarodna poravnanja koja već duže vrijeme tvrdi da agresivno monetarno popuštanje centralnih banaka dovodi do rasta cjenovnih balona finansijske imovine.

18,3 milijarde eura
iznosio je budžetski suficit Njemačke u prvoj polovini 2017.

Što se tiče rizika s kojima se susrijeće eurozona, oni su još previsoki po mišljenju Šojblea, a tiču se prije svega loših kredita.

“Moramo osigurati otpornost ako se suočimo s novom krizom. Nećemo uvijek imati ovako pozitivna ekonomska vremena kao sada”, upozorio je njemački ministar.

Šojble, budući predsjednik Bundestaga, ostaće zapamćen po svom zauzimanju za politiku štednje koju je definisao kao “striktno govoreći, anglosaksonski način opisivanja finansijske politike koja ne posmatra viši manjak budžeta kao dobru stvar”. Podsjetimo, pod njegovim vodđstvom Njemačka ima uravnoteženi budžet od 2014. godine.