Umjesto na štednju, građani novac čuvaju na tekućim računima

Podijeli

Sve više građana novčane viškove drži na tekućim i žiro računima umjesto da ih oročava, što potvrđuju i podaci iz najnovije analize Raiffeisen banke.

Pema toj analizi, depozitni novac krajem avgusta imalo je 23 odsto više hrvatskih građana nego prije godinu.

Razlog su izrazito niske kamate na oročenja, odnosno, štednju, pišu tamošnji mediji.

“Rast depozitnog novca posljedica je (osim oporavka ekonomije) i sklonosti domaćih sektora držanju likvidnije finansijske imovine u uslovima kontinuiranog pada kamatnih stopa na štedne i oročene depozite. Na primjer, prema podacima centralne banke kamatna stopa na oročenje deviznih depozita od strane domaćinstava na rok od više od dvije godine je u avgustu ove godine iznosila 0,67 odsto, i u poređenju s istim mjesecom lani, kada je iznosila 1,24 odsto, gotovo je dvostruko niža”, pojašnjavaju analitičari RBA.

Inače, depoziti domaćinstava krajem avgusta iznosili su 32,2 milijarde kuna i činili su 46,2 odsto ukupnog depozitnog novca.

Očekivano, kažu u RBA, nastavljen je i rast gotovog novca izvan banaka koji se u avgustu popeo na gotovo 26,7 milijardi kuna, zabilježivši tako rast od 0,5 odsto na mjesečnom i 12,6 odsto na godišnjem nivou.

“Posljedica je to i sezonskih kretanja gdje u ljetnim mjesecima raste potražnja za kunama u obliku gotovog novca izvan banaka”, navodi se u analizi.

Generalno govoreći, gotov novac izvan kreditnih institucija i depozitni novac na godišnjem nivou su rasli, dok su štedni i oročeni devizni depoziti pali tri odsto pa su u avgustu iznosili 167,4 milijardi kuna.

Prema očekivanjima RBA analitičara, likvidnost će tokom cijele 2018. ostati izuzetno visoka podržavajući nastavak perioda niskih kamatnih stopa.