FK Barselona prodaje ime stadiona da bi obezbijedila ostanak Mesija

Podijeli

Barselona se hvali da je “više od kluba”. S obzirom na to što se sprema napraviti kako bi Mesiju platila rekordni bonus samo za potpis novog ugovora, on je Barceloni “više od najboljeg igrača”.

Messiju na ljeto ističe ugovor, pa već od januara može pregovarati sa zainteresovanima da mu budu novi poslodavci, u prvom redu s Manchester Cityjem.

Kako bi se Barselona osigurala da Mesi umjesto odlaska Guardiolinim stopama odabere “doživotni” ostanak u klubu u kojem se proslavio, sprema mu se ponuditi neviđeno raskošni ugovor od čak 550 hiljada eura sedmično.

Osim toga, Mesi bi potpisom novog ugovora s Barselonom dobio najviši bonus za potpis u istoriji, nevjerovatnih 90 miliona eura. Naravno, naknada za potpis ugovora prilikom transfera ili kod produženja postojećeg ugovora je uobičajena, ali nipošto ne u ovakvom iznosu.

Barselona mu sve ovo daje jer Mesi već duže vrijeme odbija potpisati odavno pripremljeni novi ugovor koji su ranije potpisali njegov otac Jorge i brat Rodrigo. Leo do sada to nije želio uradio javno kako predsjedniku Josepu Bartomeuu ne bi dao priliku da to predstavi kao njegovu pobjedu. Zato novinari koji prate Barselonu očekuju da Mesi novi ugovor potpiše bez ceremonije kakva je bila na primjer, prilikom Ronaldovog doživotnog ugovora s Realom.

Katalonski list L’Ara otkrio je početkom sedmice da Barselona za plate izdvaja čak 480 miliona eura godišnje, što joj predstavlja 84 odsto ukupnih rashoda. S obzirom na ovako alarmantne podatke, brojke o novim nevjerovatnim izdacima na Mesija zvuče kao opterećenje koje Barselona neće moći podnijeti.

Ali bonus od 90 miliona eura ne dodaje se ionako prevelikoj cifri koja odlazi na plate, nego je navedeno bogatstvo raspoređeno na četiri godine novog ugovora i ne računa se kao dodatni trošak na plate.

Barselona ipak mora obezbijediti nova sredstva kako bi osigurala navedenih 116 miliona eura za Mesijev bonus prilikom potpisa novog ugovora i plate, dakle bez premija za idućih pet godina.

Prvi korak prema povećanju prihoda novi je ugovor s Nikeom, ali pravi posao predstavlja prodaja imena stadiona Camp Nou. U tu svrhu Barselona je angažirala Van Wagner, vodeću kompaniju na području sportskog marketinga.

Barselona za promjenu imena stadiona na period od 25 godina traži 200 miliona eura.

Index.hr