Njemačka otvara tržište marihuane za zdravstvene potrebe, industrija kanabisa se sprema na pohod

Podijeli

U SAD-u i Kanadi cvjeta tržište kanabisa za teško oboljele. Industrija kanabisa bacila je oko i na Njemačku. Ova industrijska grana odlično se razvija.

Pogled na internet-stranicu kompanije Tilray, vodećeg kanadskog proizvođača kanabisa, dovoljan je da se vidi da su prošla vremena kada se stranica kompanije ukrašavala cvjetovima kanabisa i džointom marihuane. Tilray prodaje kapsule, sprej i higijenske maramice utopljene u ekstrakt kanabisa. Potpuno je jasno da je ovdje u pitanju farmaceutska kompanija, a ne nekakav sumnjivi diler, piše Deutsche Welle.

Tilray želi da se proširi i uslovi za to su dobri. Kanadi dogodine predstoji potpuna legalizacija kanabisa. I u SAD-u je sve više saveznih država u kojima se kanabis smije konzumirati i kupovati na recept. Godišnji obrt kanabisa koji se koristi u medicinske svrhe odavno je prešao granicu od tri milijarde dolara.

Prodajom marihuane za lične potrebe zarada je puno veća. Ova industrijska grana odlično se razvija i bacila je oko na Njemačku – “Green rush” bi uskoro mogao zahvatiti i tu evropsku zemlju.

“Njemačka je naše najvažnije tržište za inovativne proizvode”, kaže šef koncerna Tilray, Brendan Kenedi, povodom uvođenja prodaje ekstrakta kanabisa u njemačke apoteke.

Prije pola godine njemačka država je dozvolila konzumiranje marihuane u medicinske svrhe i uz recept. Teško oboljeli od tada mogu kupovati kanabis u apoteci bez posebne dozvole. To je ranije bilo moguće samo neznatnom broju od 1.000 pacijenata koji su imali specijalno odobrenje. No, oni su uglavnom “travu” morali plaćati iz vlastitog džepa. Otkako je kanabis priznat kao lijek i to uneseno u zakon, zdravstvena osiguranja su obavezna da preuzmu troškove terapije marihuanom.

Trenutno “trava” u Njemačku dolazi iz Kanade i Holandije. No, to će se promijeniti. Njemačka agencija za trgovinu kanabisom preuzeće tu funkciju i raspisala je konkurs na koji se mogu prijaviti proizvođači marihuane.

Ovaj konkurs preduzetnicima otvara vrata za njemačko tržište i daje dozvolu za prelazni mini-monopol: 6,6 tona kanabisa bi se za njemačke potrebe trebalo proizvesti u periodu od 2019. do 2022. godine.

Njemačka agencija za kanabis stavila je na raspolaganje deset kontingenata. Svako preduzeće se može prijaviti na najviše sedam kontingenata. Moguće je i da dvije kompanije dobiju pristup jednom kontingentu. Kod proizvođača kanabisa vlada raspoloženje kao iz vremena “zlatne groznice”. Onaj ko sada uđe na tržište, mogao bi kasnije imati strateške prednosti.

Strane kompanije sada sve više prodiru na tržišta zemalja EU. Nedavno je berlinsko startup preduzeće Pedanios za 15,7 miliona eura kupio kanadski proizvođač kanabisa Aurora. I kompaniju Spektrum Cannabis preuzeo je u međuvremenu najveći kanadski proizvođač “trave” Canopy Growth. Ovo preduzeće je na berzi vrijedno više od dvije milijarde kanadskih dolara.

“Nakon idealista na scenu su stupili realisti i biznismeni”, kaže doktor Franjo Grotenhermen i dodaje:

“To je važno jer oni moraju zaraditi novac da bi pacijenti mogli dobiti ono što im je potrebno!” Grotenhermen već godinama organizira konferencije o kanabinoidu za stručnjake, znanstvenike i istraživače. Broj sudionika raste vrlo brzo. Prije svega industrija šalje sve više svojih predstavnika na takve konferencije”.

Grotenhermen smatra da je dobra odluka da se kanabis počne proizvoditi i u Njemačkoj. Priželjkuje međutim da više njemačkih kompanija dobije šansu da se time bavi. On nije jedini koji to traži. Njemačka agencija za kanabis je kao uslov za dobivanje poslovnog naloga postavila iskustvo u sađenju i proizvodnji kanabisa. Njemačke kompanije su zato prinuđene kupovati ekspertize u inostranstvu ili igrati na kartu preuzimanja kompanija jer u Njemačkoj posao s kanabisom nije bio dozvoljen.

Njemački savezni institut za lijekove i medicinsku opremu (BfArM), pod čijom nadležnošću je njemačka Agencija za kanabis, nije želio da komentariše uslove konkursa. Samo su rekli da s tim u vezi naglasak nije na industriji već na “zbrinjavanju teško oboljelih kanabisom dobrog kvaliteta u skladu s farmaceutskim standardima”.

Za sada se na konkurs prijavilo 107 kompanija. Od deset je zatraženo da pošalju ponude. Kada će Agencija za kanabis dati dozvole ne zna se, jer je nekoliko firmi uložilo žalbu na postupak za davanje dozvola.

Cijena kanabisa je jako porasla. Prije promjene zakona i legalizacije upotrebe kanabisa za teško oboljele, gram je koštao 12,50 eura a sada košta više od 22 eura.

S obzirom da brojna zdravstvena osiguranja ne žele plaćati terapiju kanabisom – polovina zahtjeva pacijenata je odbijena – mnogi moraju zavući ruku duboko u džep.

“To znači da mnogi pacijenti moraju opet tražiti spas na crnom tržištu”, kaže liječnik Grotenhermen.

No, to će se promijeniti davanjem licenci za sađenje kanabisa 2019. Onda će njemačka Agencija za kanabis kontrolisati žetvu, kvalitetu i cijenu.