Švedskoj fali 80.000 radnika

Podijeli

Ekonomski rast u Švedskoj mogao bi zaustaviti nedostatak radne snage, upozoravaju analitičari, a situaciju nije uspio poboljšati ni migrantski talas koji je prije dvije godine “zapljusnuo” zemlju.

Istraživanje iz juna Konfederacije švedskih preduzetnika s članstvom preko 60.000 firmi pokazuje da je 75 odsto kompanija koje su zapošljavale imale problema u pronalaženju dovoljno kvalitetnog kandidata.

Najviše od 2000. godine

“Nedostatak radnika trenutno je vrlo velik i u mnogim je područjima postao akutan”, ističe za Bloomberg Torbjorn Halldin, ekonomista poslodavačkog udruženja.

Prema podacima tamošnje berze rada, broj oglasa za posao po nezaposlenom trenutno je najveći od 2000. godine, a 12 od 15 sektora muči nedostatak radne snage. Najteža situacija je u građevinarstvu, obrazovanju, računarstvu i zdravstvenoj njezi.

Jedini sektori u kojima radnika ima dovoljno su administracija i pravo, zatim prodaja i marketing te mediji i dizajn. Samo u avgustu ostalo je nepopunjeno 78.000 oglasa za posao, devet odsto više nego godinu ranije te čak 41 odsto više nego prije dvije godine.

Veliki broj slobodnih radnih mjesta rezultat je ekonomskog rasta koji su analitičari banke Nordea nedavno opisali kao “suludo snažan” i daleko iznad potencijala švedske ekonomije. Službeni statistički podaci pokazuju da je švedski BDP u drugom tromjesečju porastao 1,7 odsto, a na godišnjem nivou četiri odsto. Vlada procjenjuje da će ekonomski rast u ovoj godini iznositi tri odsto, a iduće će usporiti na 2,5 odsto. Centralna banka Riksbank takođe tvrdi kako je pronalaženje radnika s odgovarajućim vještinama problem za privredu, ističući da je nezaposlenost na približno jednakim nivoima kao i prije finansijske krize 2008. godine. No, broj otvorenih radnih mjesta u tom periodu se udvostručio.

Zavod za zapošljavanje Arbetsförmedlingen predviđa da će ove godine stopa nezaposlenosti pasti sa sedam posto na 6,6 odsto, a iduće blago porasti na 6,7 odsto, prenosi Poslovni. Ukupno gledajući, bez posla je više od 300.000 stanovnika. No, stopa nezaposlenosti među osobama rođenima u Švedskoj iznosi svega 3,9 odsto – najmanje u deset godina – dok među strancima iznosi 22 odsto.

Očekivani rast zarada

Međutim, nedostatak radne snage s druge je strane i dobra vijest za centralnu banku. To bi, naime, značilo da će ubrzati rast plata, a to će dovesti do rasta inflacije, na što računaju u Riksbanci. Rast zarada posljednjih godina bio je prilično anemičan, zadržavši se ispod tri odsto od 2012. godine, pokazuju podaci Nacionalnog instituta za ekonomska istraživanja.

Dio poslodavaca, međutim, smatra kako nema previše prostora za rast plata.

“Kada sam počinjao 1998. nedostajalo je vodoinstalatera i uvijek su bili prilično dobro plaćeni jer znaju svoju vrijednost”, ističe Mattias Johansson, izvršni direktor kompanije Bravida.