Test zimskih guma: Koje su najbolje, a koje najgore

Podijeli

Rezultati tradicionalnog testiranja zimskih guma, koji Hrvatski autoklub redovno rade s partnerima, poznati su.

Test je napravljen u dvije dimenzije: manjom, 195/65 R15, koriste se automobili kompaktne klase, poput VW Golfa, Renault Meganea, Peugeota 308, Opel Astre ili Mazde 3, dok već dimenzija, 215/65 R16, pripada SUV automobilima kao što su VW Tiguan, Renault Kadjar, Opel Mokka, Nissan Qashqai ili Hyundai Tucson.

Iako maksimalnih ocjena ponovno nije bilo ni u jednoj dimenziji, neke gume su se, navodi HAK, kvalitetom ipak izdvojile od ostalih, zaslužile ocjenu vrlo preporučljivo i smatraju se najboljima u ovom testiranju.

U manjoj dimenziji, 195/65 R15, to su Continental WinterContact TS860, ESA+ TECAR Super Grip 9 i Kleber Krisalp HP3, dok je u većoj dimenziji, 215/65 R16, dominirao Dunlopov proizvod, Winter Sport 5, koji je jedini ocijenjen kao vrlo preporučljiv u tom segmentu, piše Večernji list.

Apsolutni gubitnik ovog testiranja u manjoj dimenziji postao je Semperit sa svojim proizvodom Master-Grip 2. To je jedina guma s ocjenom “djelimično se preporučuje”, i to zbog posebno lošeg utiska na suvom kao i dodatnih nedostataka na ledu i u pogledu trajnosti.

U većoj dimenziji, 215/65 R16, na samom dnu testiranja našao se proizvod Nankanga, Snow SV-2, koji jedini dobija neprolaznu ocjenu, i to zbog užasno lošeg rezultata na mokroj podlozi i snijegu.