EU nastavila s rastom industrijske proizvodnje

Podijeli

Industrijska proizvodnja u Evropskoj uniji (EU) porasla je u avgustu na mjesečnom nivou, nakon pada u prethodna dva mjeseca, dok je na godišnjem nivou nastavljen trend ubrzanja rasta, pokazuju podaci evropskog statističkog zavoda Eurosta.

Prema sezonski prilagođenim podacima, industrijska proizvodnja u EU u avgustu je porasla 1,7 odsto u odnosu na prethodni mjesec, nakon što je u julu zabilježen pad od 0,3, a u junu od 0,5 odsto.

Na području eurozone rast je iznosio 1,4 odsto, u odnosu na blagi porast od 0,3 odsto u julu te pad od 0,6 odsto u junu.

Među zemljama članicama čiji su podaci raspoloživi Eurostatu, najveći skok industrijske proizvodnje na mjesečnom nivou ostvarila je Češka, 14,3 odsto, a slijede Malta s 5,4 i Portugal s 4,7 odsto.

S druge strane, pad je zabilježen u Holandiji, za 2,4 odsto, Švedskoj, za 1,8, te Francuskoj i Finskoj, u obje za 0,4 odsto.

Industrijska proizvodnja u avgustu u Hrvatskoj porasla je za blagih 0,3 odsto, nakon pada u julu od 1,2 odsto. stoji u Eurostatovom izvještaju.

Prema kategorijama proizvoda, rast industrijske proizvodnje u EU na mjesečnom nivou proizlazi iz rasta proizvodnje kapitalnih dobara za 3,2 odsto, trajnih potrošačkih dobara, 1,2 odsto, intermedijarnih dobara za jedan odsto, proizvodnje energije za 0,7 te netrajnih potrošačkih dobara za 0,4 odsto.

Na području zajedničke evropske valute, pak, rast proizvodnje kapitalnih dobara u avgustu iznosio je 3,1 odsto, proizvodnja trajnih potrošačkih dobara 1,3, intermedijarnih dobara 1,2 odsto, proizvodnja energije 0,2 odsto, dok je proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara stagnirala.

Rast na godišnjem nivou ubrzan

Industrijska proizvodnja u avgustu na godišnjem nivou u EU porasla je 3,9 odsto, nakon rasta od 3,3 u julu te 3,1 odsto u junu, čime je na dobrom putu da se vrati na majski nivo kada je iznosila 4,2 odsto.

Rast u eurozoni iznosio je 3,8 odsto, nakon skoka od 3,6 u julu i 2,9 odsto u junu.

Najveću stopu rasta u eurozoni ostvarila je Litvanija, 13,1 odsto, Letonija, 12,1 i Rumunija, 10,3 odsto. Pad je zabilježen jedino u Holandiji, 1,8 odsto, pokazuje Eurostatov izvještaj.

U Hrvatskoj je industrijska proizvodnja u avgustu u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec skočila 3,2 odsto, nakon što je u julu na godišnjem nivou zabilježen rast od 2,5 odsto.

Rastu na području EU proizvodnja kapitalnih dobara doprinjela je rastom od 5,5 odsto, rast proizvodnje intermedijarnih dobara iznosio je 5,3 odsto, proizvodnja trajnih potrošačkih dobara 3,6, netrajnih potrošačkih dobara 2,3 odsto, dok je proizvodnja energije pala za 0,4 odsto.

I na području zajedničke evropske valute proizvodnja energije je u avgustu na godišnjem nivou zabilježila pad, 0,7 odsto, dok su ostale kategorije proizvoda porasle.

Rastom je prednjačila proizvodnja intermedijarnih s 5,3 odsto, a slijede proizvodnja kapitalnih dobara sa rastom od 4,9, trajna potrošačka dobra 3,6 te netrajna potrošačka dobra sa rastom od 2,4 odsto, navode iz evropskog statističkog zavoda.