Ko će ostati da nas liječi: Crnu Goru za dvije godine napustilo 67 ljekara

Podijeli

Iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) ove godine je 11 ljekara napustilo tu ustanovu, od kojih četvoro po osnovu sticanja prava na starosnu penziju. Od 2015. godine, 67 crnogorskih ljekara otišlo je da radi u inostranstvo.

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić kazala je za Dan da je zbog katastrofalnih uslova za rad i niskih zarada samo u poslednjih 12 mjeseci 21 ljekar napustio Klinički centar Crne Gore, Opštu bolnicu u Nikšiću i domove zdravlja u ta dva grada.

Ona ističe da Ministarstvo zdravlja ne vodi brigu o velikom odlivu specijalista i nema nikakve podatke o tome.

Popović Samardžić upozorava da je i ovo stanje posledica blokade Ljekarske komore i brutalnog obračuna ministra zdravlja Kenana Hrapovića sa ljekarima.

“Prema zvaničnom dokumentu iz Ljekarske komore, Crnu Goru je od početka 2015. godine napustilo 67 ljekara koji su u inostranstvu zasnovali radni odnos. Kada tom broju dodamo i ukupan broj ljekara koji su iz javnog zdravstva prešli u privatne zdravstvene ustanove dolazimo do frapantnog podatka da je javno zdravstvo za dvije i po godine napustilo više od 10 odsto ukupnog broja ljekara. KCCG su u 2017. napustila tri od ukupno šest kardioanesteziologa, Sergej Radović je profesionalni angažman nastavio u Sloveniji, Dušan Matković u Kuvajtu, dok je Ljiljana Bobić otišla u penziju. Prema informacijama sindikata DZ Podgorica, napustila ih je ljekar Snežana Lučić, koji je novi radni angažman zasnovala u Njemačkoj. Opštu bolnicu Nikšić napustila je pedijatar Nataša Božović, koja je sa radom nastavila u Sloveniji. Dom zdravlja Nikšić napustio je Marko Tomić i radni angažman nastavio u Danskoj, kao i ginekolog Svetlana Mijanović, koja je nastavila rad u privatnoj praksi. Razlozi njihovog odlaska su niske zarade, katastrofalni uslovi rada, loša organizacija posla, nedostatak protokola i normativa, visoki rizici sa kojima se nose zbog prethodno navedenog, međuljudski odnosi, privilegovanje pri dodjeli specijalizacija i usavršavanju, kao i neriješeno stambeno pitanje”, ističe Popović Samardžić.

Ona pojašnjava da iz javnog zdravstva godišnje ode 25 ljekara, a da je do oktobra ta kvota ispunjena.

“Prema zvaničnim podacima, Crnu Goru u prosjeku godišnje napušta 25 ljekara. Vlada je odgovorna u kontinuitetu, jer na rukovodeća mjesta u zdravstvenim ustanovama postavlja ministre i menadžere. Ministri i menadžeri se i dan-danas biraju po partijskom ključu, a ne po stručnosti, viziji, obrazovanju i ostalim kriterijumima koje je ista ta Vlada prepoznala u Master planu razvoja za zdravstvo. Vlada je odgovorna i zato što ne ulaže dovoljno u zdravstveni sistem Crne Gore, zato što ignoriše probleme zdravstvenih radnika, prije svega ljekara. Današnja vlada smatra da je ulaganje u zdravstveni sistem veliko, iako smo zemlja koja je po ovom parametru na samom začelju u Evropi. Primjera radi, Slovenija ulaže 1.400 eura po stanovniku, a mi 320 eura. Treba li napomenuti da je u Sloveniji prosječna zarada dvaput veća nego u Crnoj Gori, dok su im ulaganja u zdravstvo 4,5 puta veća nego kod nas. Mladi ljekari najčešće odlaze u inostranstvo – Sloveniju, Hrvatsku, Njemačku, Austriju, Skandinavske zemlje, Veliku Britaniju i SAD” navodi Popović Samardžić.

KCCG: Odlaze već decenijama

Iz KCCG su istakli da nije novost da pojedinci svih profila, samim tim i ljekari, traže zaposlenje tamo gdje im najviše odgovara.

“Motivi su različiti, a najčešće su u pitanju materijalna sredstva. Odlazak ljekara iz KCCG ili Crne Gore nije nešto što se samo sada dešava. Ukoliko se detaljnije bavite ovim pitanjem, vidjećete da su crnogorski ljekari decenijama unazad svoje radno angažovanje ostvarili u zdravstvenim ustanovama, najčešće u okruženju, zatim EU, kao i u dalekoj Americi. Menadžment naše ustanove veliku pažnju posvećuje stručnom kadru i preduzima niz aktivnosti iz svoje nadležnosti da poboljša, ne samo uslove rada, već i materijalni status svih zaposlenih”, ističu iz KCCG.

Školovanje 100.000 eura

Popović Samardžić ističe da se samo pet odsto BDP-a ulaže u zdravstvo, duplo manje nego u razvijenim evropskim državama, zbog čega ljekari najčešće odlaze.

“Školovanje jednog studenta medicine državu Crnu Goru košta 20.000 eura, a specijaliste i do 100.000 eura. Neshvatljivo je kako i u kojoj mjeri se u Crnoj Gori rasipaju i kadar i novac”, upozorava ona.