Konzum – da li će preživjeti

Podijeli

Piše: Mileta Krgović

Konzum, Agrokorova prodajna mreža koja je mnogim hrvatskim proizvođačima bila jedini izlaz na tržište, po svemu sudeći neće preživjeti.

Da je Konzum u teškoj situaciji pokazao je revidirani izvještaj za prošlu i pretprošlu godinu. Taj trgovački lanac je 2015. završio u minusu od 1,4 milijarde kuna, umjesto u plusu od 235 miliona kuna, kako je pokazivao Todorićev izvještaj. Prošle godine, nakon svih ispravki i prepravki, minus je iznosio više od 1,8 milijardi kuna.

Još jedan pokazatelj teške situacije u kojoj se našao Konzum su i prizori koje stanovnici Hrvatske gledaju već mjesecima – police marketa su prazne ili poluprazne, prodaju se proizvodi kojima je istekao rok trajanja, pokvareni proizvodi.

Kupci iz Rijeke na društvenim mrežama svakodnevno objavljuju  fotografije koje je u su nastale prethodnih sedmica i mjeseci, u trgovini na Škurinjama. Kako kažu, a kako i dokazuju njihove fotografije, police Konzuma su poluprazne.

Upozoravaju i da se većina proizvoda koji se nalaze na akciji u katalogu nikad i ne pojave na policama, ili budu rasprodati u jednom danu.

Stanovnici Hrvatske na društvenim mrežama tvrde i da na policama Konzuma često nailaze na proizvode kojima je istekao rok trajanja. Iako bi takvi proizvodi trebalo da odmah budu uklonjeni, prije isteka roka trajanja, oni kažu da su ponekad na policama izloženi danima.

Navode još i da je jedan od problema to što se Konzumovi market uopšte ne održavaju.

“Kiša pada po kupcima jer krov prokišnjava, na odjelu voća i povrća, tehnike, sokova nalaze se kante po podu, samoposlužne blagajne su u kvaru, ni to ne održavaju, hodnici su neosvijetljeni…” 

Stanje na terenu govori da su Agrokorove ćerke kompanije pred gasenjem, kao i sami nekada slavni gigant Agrokor.

Šta će biti sa Agrokorovim kompanijama u Crnoj Gori, ostaje jos da se vidi, po svemu sudeći , ni njih neće zaobići sličan scenario. Mnogo toga će zavisiti i od odluka Privrednog suda koji već treba da donese važna rješenja po pitanju statusa lanca marketa IDEA, koji je u vlasništvu Agrokor grupe.