MMF upozorava na jačanje rizika po finansijsku stabilnost na duži rok

Podijeli

Rizici po globalnu finansijsku stabilnost u bliskoj budućnosti smanjeni su dok su oni na duži rok u porastu, upozorio je u jesenjem izvještaju o finansijskom sistemu Međunarodni monetarni fond (MMF).

Vrlo niske kamatne stope u bogatim ekonomijama ulagače su okrenule investicijama koje nose veće prinose, podstaknuvši time kod njih veću sklonost preuzimanju rizika.

Jačanje globalnog ekonomskoh oporavka pomoglo je smanjenju financijskih rizika u bliskoj budućnosti budući da snažniji rast, između ostalog, znači i veće šanse da će zajmoprimci, bilo da je riječ o kompanijama ili građanima, ostvariti potreban dohodak za servisiranje otplate svojih dugova.

Ujedno jača i povjerenje na finansijskim tržištima.

Iz MMF-a, međutim, napominju da su ključni faktori koji su podstakli ekonomski oporavak nakon finansijske krize – ultraniske kamatne stope i kvantitativno ublažavanje monetarne politike u bogatim zemljama – ujedno doprinijeli rizicima na duži rok.

Kvantitativno ublažavanje povećalo je pritiske na snižavanje kamatnih stopa koju plaćaju zajmoprimci. Te niže kamatne stope značile su pak slabiji povrat ulagačima koji kupuju imovinu poput obveznica. Stoga su mnogi krenuli u potragu za imovinom s višim prinosima koja je ujedno i rizičnija.

S jedne strane, nemaju drugog izbora. Kvantitativno ublažavanje koje sprovode pojedine centralne banke uključuje i kupovinu finansijske imovine koja se obično smatra sigurnim ulaganjem, a uglavnom su to državni dugovi. To znači da manje takvog sigurnog tipa imovine ostaje privatnom sektoru na raspolaganju za kupovinu.

Sve to, kažu u MMF-u, pomaže ekonomskom oporavku ali “javljaju se i rizici ako ti trendovi odu predaleko”.

Problemi se javljaju i pri postupnom zaoštravanju monetarne politike, sa čime su krenuli u SAD-u, a može se pretpostaviti da će istim putem krenuti i ostale centralne banke razvijenih ekonomija, prije svega eurozone, Japana i Velike Britanije.

To uključuje više kamatne stope, što bi otežalo otplatu dugova nekim zajmoprimcima, a time povećalo i opasnost velikih gubitaka za zajmodavce.

Iz MMF-a posebno skreću pozornost na rast kredita u Kini. Premda su, kažu u MMF-u, tamošnje vlasti već preduzele “dobrodošle poteze” kako bi otklonile rizike, predstoji im još dosta posla.

HINA