Počinje “rat parova” zbog sobne temperature

Podijeli

S početkom jeseni počinje sezona grijanja, a istovremeno i borba među muško-ženskim parovima za kontrolu nad prekidačima termostata, pri čemu žene preferiraju nešto višu temperaturu.

Statistika britanske kompanije koja postavlja i održava bojlere i termostate Corgi Homeplan pokazuje da se zbog tog “problema” prepire trećina parova.

Tačnije, četrdeset odsto žena krijući podiže temperaturu na termostatu partneru iza leđa, pišu britanski mediji.

Za navedene podatke postoji naučno objašnjenje. Po istraživanju koje su 2015. sproveli holandski naučnici, idealna sobna temperatura za žene iznosi između 24 i 25 Celzijevih stepeni, što je za 2,5 stepeni više nego kada su u pitanju muškarci.

I dok je tjelesna temperatura muškaraca i žena približna, percepcija temperature zavisi od kože a ona je kod žena nešto niža.

Drugo istraživanje je pokazalo da je prosječna temperatura ženskih ruku izloženih hladnoći gotovo tri stepena niža nego kod muškaraca.

Faktor koji doprinosi razlikama je i ženski hormon estrogen koji krv čini gušćom, usporavajući njen protok prema krvnim sudovima u dijelovima tijela poput prstiju ruku i nožnih prstiju, zbog čega udovi postaju hladniji.

Grupa naučnika je ranije dokazala da je ženama hladnije kad ovuliraju, jer je tada nivo estrogena u njihovom organizmu viši nego što je uobičajeno.

I metabolizam ima važnu ulogu kada je posrijedi osjećaj topline. Naime, žene imaju nižu metaboličku stopu od muškaraca, odnosno metabolizam im je sporiji nego muškarcima.

To se događa jer muškarci imaju veći postotak mišićne mase koja utiče na brži bazalni metabolizam. Pritom je kod njih i cirkulacija krvi brža zbog čega im je organizam zagrijaniji, pa im je posljedično manje hladno nego ženama.